Плоският данък не изпълни заложените цели за увеличаване на инвестиционната активност. Това обяви бившият премиер Иван Костов по време на кръгла маса, съобщава money.bg. В момента той се изявява като ръководител на Лабораторията "Управление на рискове" към НБУ.

Костов изтъкна необходимостта от сериозна дискусия в обществото по отношение на данъчната политика. Една от възможните посоки за това е преминаване към прогресивно подоходно облагане, с цел да се повишат приходите в бюджета.

Трябва да има прогресивно облагане и на бизнеса, и на физическите лица, каза бившият премиер и добави, че, за да не се претовари икономиката с увеличаването на общата данъчна тежест, може да се помисли дали да не се намали ставката по ДДС.

По думите на Костов, плоското облагане няма ефект и върху приходите от данъка върху физическите лица, защото не е стимулирало потреблението. Причината е в застаряващото и все повече намаляващото население у нас, което при тази несигурна политическа и икономическа конюнктура е по-склонно да спестява, подчерта бившият премиер.

Костов посочи още, че в средносрочен и дългосрочен план инвестициите в икономиката ще намаляват, като факторите за това са: продължаващата икономическа криза, влошената структура и здравен статус на работната сила, масовата инвалидизация, корупцията, дълговете и дефиците на банките и ЕС. Според него това означава, че приходите от корпоративни данъци в данъчно-осигурителната система са несигурни и затова тя ще нуждае от промяна.