Млади социалисти, начело с лидера си Сергей Станишев, „превзеха" територията на премиера Бойко Борисов - столичното метро. След като миналия петък те раздаваха информационни брошури за бъдещия референдум на метростанция „Софийски университет", днес информационната кампания се премести на метростанция „НДК".

Студът не изплаши червените младежи, нито пък техния лидер, които напук на студа убеждаваха минувачите защо трябва да участват в Народното допитване на 27 януари.

Намериха се и противници на въпроса за референдума, които не се уплашиха да влязат в спор с експремиера Сергей Станишев.

„Както виждате, водим активна разяснителна кампания с всички възможни достъпни средства", заяви пред медиите на импровизиран брифинг соцлидерът Станишев. Според него хората не трябва да пропуснат възможността, която им се дава с референдума - за първи път от 23 години насам им се дава възможността да определят политиката на страната.

Станишев посочи, че навсякъде в страната социалистите водят кампания лице в лице с българските граждани, като според него допитването до народа трябва да се превърне в обичайна практика, а не в нещо извънредно.

Станишев призова хората да не се поддават на спекулациите, че референдумът няма смисъл, защото "ако излязат да гласуват 20% от избирателите, темата за референдума се открива отново в българските държавни институции и влиза за разглеждане в парламента". Това според Станишев е успех.

Той не приема и критиките на управлението, че референдумът е скъп и за пример даде цифровизацията, за която се дават 17 млн. лв. само за разяснителна кампания. „Това ли е най-важното", недоумява Станишев и цитира държавния глава Росен Плевнелиев: „Демокрацията няма цена".

Според него съпротивата от страна на управляващите е, защото ги е страх от народния вот.

Станишев не смята да приема предизвикателството на Иван Костов двамата да се изправят на дебат за АЕЦ „Белене". „Нашият опонент реално е ГЕРБ", подчерта соцлидерът. Според него сините търсят чрез дебата за АЕЦ „Белене" да постигнат политически успех.

„За какво да гласуваме, този въпрос е нелогичен", намеси се в брифинга и случаен минувач, дошъл да чуе думите на Сергей Станишев. БСП лидерът обясни, че въпросът такъв, какъвто е за допитването, е избран от ГЕРБ, защото социалистите са искали референдум за конкретен проект - АЕЦ „Белене".
Човекът обаче не се отказа и обясни, че дори въпросът на червените е бил нелогичен, защото според него изграждането на втора АЕЦ е от компетенцията на експертите и държавните институции, а не е от правомощията на народа.
„Напротив, нашият въпрос е много логичен", репликира соцлидерът. „Това е абсолютно нелогичен въпрос", не се предаде минувачът. „Събрали сте цигани и турци и така сте събрали 700 000 подписа", продължи с критиките той.

Станишев се опита да вкара тон на толерантност, обяснявайки, че независимо от произхода и религията, всички сме български граждани. „Цинично е да казвате, че всички сме български граждани, защото срещу пари всеки може да се подпише", не се предаде минувачът.

Станишев обясни, че целта на днешната кампания е да се убедят хората да гласуват, независимо с „да" или с „не" и да заявят позиция. „Тезата ви е абсолютно нереална. Накарайте ме да гласувам", предизвика го минувачът. „Един циганин или турчин ще каже имаме ли нужда от енергетика, смешна и жалка работа, господин Станишев", продължи с критиките си той.
Според човека нормалните и интелигентни хора нямало да гласуват на референдума, защото осъзнавали колко е глупав въпросът. По думите му дали ще има ядрена енергетика в България не зависи нито от Сергей Станишев, нито от Бойко Борисов, а от компетентните експерти.
„Излагате се, моля ви се", завърши спора си минувачът.

Колкото Калифорния и Куклен си приличат, толкова според Сергей Станишев е вярно, че брат му и приятелката му Моника Йосифова са замесени в сделки със заменки. Така той коментира поредната порция от данни, че Моника Йосифова има пръст в сделка със замяна със земи.
„Господин Мирослав Найденов е известен лъжец", каза Станишев и припомни думите на земеделския министър, че братът на Станишев участва в заменка.