От 3:30 ч. тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7:00 часа тази сутрин бе свикан Съвета по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът назначи кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

В цялата страна започна повсеместно намаляване на топлоподаването. Редица предприятия спират дейността си поради факта, че нямат алтернативни енергоизточници, а газоподаването към тях е спряно с цел икономии.
От НЕК предупреждават за евентуални проблеми с тока, ако гражданите масово прибегнат към отопление с електричество
                       Още...

„Булгаргаз" ЕАД съобщи, че подаването на природен газ за България е спряно без предварително предупреждение.

Количествата природен газ, с които „Булгаргаз" разполага в момента са в размер на 4 - 4.5 млн.куб.м дневно, които са крайно недостатъчни за удовлетворяване всички потребности в страната.

"Булгаргаз" ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната.

Причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не се знае докога няма да има доставки, съобщи днес на извънредна пресконференция изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Припомняме, след вчерашната среща на премиера Сергей Станишев и Петър Димитров бе съобщено, че хранилището в Чирен компенсира намалените доставки на природен газ и може да осигури необходимите количества гориво до края на отоплителния сезон.

Газпром:
Украйна ежедневно краде все повече и повече от транзитния газ
                      Още...

По препоръка на МИЕ от 7:00 часа тази сутрин топлофикационните дружества в страната започват подготовка за преминаване от природен газ към алтернативни източници.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с непрекъсваем производствен цикъл.

МИЕ апелира към всички потребители на природен газ в страната да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни източници.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свика оперативно съвещание в Министерски съвет.

Припомняме, заради липса на договор за 2009 година на 1 януари Газпром спря доставките на газ за Украйна.
Украинската страна обаче е започнала неправомерно да задържа транзитен газ, предназначен за експорт към трети страни, като това количество е надвишило 60 млн. куб.метра.