Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че Русия е „терористична държава" и че тя е единственият виновник за конфликта в Източна Украйна, съобщава Ройтерс.

Той потвърди желанието на Киев да се присъедини към НАТО.

Използвайки твърде груба риторика преди срещата на върха на НАТО в Уелс, Яценюк подчерта: „Русия е терористична държава, Русия е агресивна държава и ще поеме отговорност пред международното право", каза той.

Що се отнася до НАТО, аз смятам, че най-правилното решение би било приемането на Украйна като член на НАТО", повтори премиерът призива си от миналата седмица.

Яценюк също каза на среща на кабинета, че Украйна е приела проект за изграждане на стена, „истинска държавна граница" между Украйна и Русия. Той обаче не даде повече подробности.

Премиерът добави, че Киев се нуждае от нова военна доктрина, която да определи Русия като агресор и единствена страна, която заплашва териториалната цялост на Украйна.

От разпадането на Съветския съюз дългата граница между двете държави до голяма степен се преминава безпрепятствено, което според Киев помага за прехвърлянето на войници и оръжия от Русия към украинска територия.

Яценюк обяви още на срещата на кабинета, че Украйна ще купи 1 милион тона въглища заради засегнатия от боевете вътрешен добив.

Сепаратистите бомбардират нашите въгледобивни мини...и така че правителството вече подписа споразумение за доставка на 1 милион тона въглища от Южна Африка", подчерта той.

Според него на Украйна й е необходимо да закупи 25 милиарда кубични метра газ от Русия. По думите му в момента в украинските хранилища има 16 милиарда кубични метра газ, но Киев се надява да получи 15 милиарда - 10 милиарда кубични метра газ от Словакия и 5 от други страни през Полша и Унгария.

Яценюк добави, че Украйна е готова да купува 1000 кубични метра руски газ за 300 долара през лятото и 385 - през зимата.

Той също каза, че Киев е готов да внесе нов съдебен иска срещу Русия за нанесени щети, също така Украйна ще одобри законопроект за въвеждане на секторни санкции на Москва.

Междувременно страните от ЕС се договориха за нови санкции срещу Русия чрез писмена процедура на равнище постоянни представители, съобщи Европейската комисия, предаде ИТАР-ТАСС.