До февруари 2015 г. екстрадират един от подсъдимите по делото срещу "чуковете" на Таки и го вкарват в затвора.

Делото срещу групата на Христофорос Никос Аманатидис - Таки и Христо Хрант Вартерян отново не можа да стартира в Специализирания наказателен съд. Две са основните процесуални пречки, които спънаха процеса срещу "чуковете" пак на стартовата линия.

Припомняме, групата, получила респектиращото си прозвище „чуковете" и създадена от Таки и Вартерян, е обвинена за това, че в периода от 2007 г. до декември 2010 г. в София, под формата на въоръжена Организирана престъпна група (ОПГ), е участвала в наркоразпространение, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди.

Установено е, че Михаил Димитров, който на 3 юни бе задържан в Истанбул за наркотици, се намира в затвора в Малтепе, Турция. Макар да е известно местонахождението му обаче, тепърва предстои екстрадирането му в България, за да стартира делото срещу групата у нас.

Единственото развитие е, че Димитров вече си има назначен служебен адвокат - Нели Цветкова. Предстои издаване на справка от сектор "Български документи за самоличност"  към СДВР със снимката и отпечатъците на Димитров. Данните ще бъдат изпратени на турските власти, след което те от своя страна ще трябва да изпратят Димитров у нас  по реда на Европейската конвенция за екстрадиция. Веднага щом бъде докаран у нас обаче, той ще бъде вкаран "на топло" в нашенски арест. Съдът измени мярката му в "задържане под стража" поради това, че по-рано е напуснал пределите на България, без да уведоми властите.

Припомняме, обвиняеми по това дело са Борис Борисов, Камен Балбузанов, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Иванов, Веселин Владимиров, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов, и Георги Лазаров.

За подсъдимия Веселин Ермалаев отново ще се наложи да се търси нов адвокат, тъй като липсата на законово определена защита за втори път е пречка за старта на делото.

Съдът ще изпрати писмо до Софийска адвокатска колегия (САК) за констатирана порочна практика, при която един адвокат си позволява да преупълномощава друг адвокат. За Веселин Ермалаев днес се яви адв. Стоян Петров. Оказа се обаче, че той е преупълномощен от предишната адвокатка на Ермалаев - адв. Попова. В такива случаи не защитата, а подсъдимият е този, който може да се откаже от адвоката си и да поиска назначаването на нов. Съдът ще изпрати искане до САП за нов защитник на Веселин Ермалаев.

Адвокаът на Радостин Бързанов - Менко Менков , който не се яви днес поради друг служебен ангажимент, ще трябва да представи на следващото заседание доказателства, че действително е бил ангажиран с друго дело. Иначе защитата ще трябва да заплати глоба за неявяването си.

Иначе останалите подсъдими бяха на линия и днес. Някои обаче влязоха доста по-късно от обявения начален час на делото - 10.00ч. Камен Балбузанов се оправда пред съда, че задръстване на тунела "Витиня" е причина за закъснението му, тъй като пътува от Плевен. Веселин Иванов пък си забравил личната карта и охраната го задържа на входа. В крайна сметка, той също успя да се яви в рамките на заседанието.

С цел да се осигури защита на Веселин Ермалаев, а Михаил Димитров да бъде екстрадиран у нас, съдът отложи делото за 19 февруари 2015 г.

Припомняме, доста от подсъдимите се „радват" на широка популярност, като част от тях са свързани с клуба на Левски „София-Запад". Антон Калчев е негов шеф, а братята Ермалаеви - членове. Последните двама бяха обвинени и за взрива пред централата на РЗС в София.

Любомир Симеонов, по-известен като Любо-Чука, е добре познат в спортните среди с кариерата си в ММА.

Камен Балбузанов - Куката пък бе нападнат през 2012-а в бургаско заведение. Главата му бе жестоко разцепена с мачете, но той оцеля. До момента Куката е оцелял при две покушения срещу него, извършени в Плевен през 2008 и 2009 година. При второто той оживя, след като бе прострелян четири пъти.

В миналото Балбузанов се спрягаше за близък до Антон Милтенов-Клюна, който държеше част от наркопласьорите в София. През лятото на 2005-а година Милтенов, заедно с двама свои авери, бе показно разстрелян в центъра на столицата.