Георги Първанов изпреварва Бойко Борисов в предпочитанията на хората за добри политици, сочи проучване на агенция "Медиана" за политическите нагласи през март.

Макар че президентът изпреварва в предпочитанията на интервюираните премиера, през март и двамата губят подкрепа. Най-голяма е загубата на подкрепа в сравнение с декември при министър-председателя Борисов.

През последните години в българското общество има все повече „лузъри" - (губещи, от английски loser - бел.ред.); хората вече не гледат в миналото и не искат да наказват бившите управляващи, избирайки нови; политиката все повече се мисли чрез настоящето и продължаващата икономическа криза.

Въпреки това все по-голям брой българи губят интерес към политиката, като обявяват, че няма да гласуват.

Това са основните изводи от националното представително изследване на агенция „Медиана" - „Политически нагласи - март 2011 г. Общественото мнение под удара на цените."

Политиката започва все повече да се мисли през икономиката, изтъкнаха авторите на проучването, осъществено от 1 до 8 март 2011 г.

По думите им, доскоро сред обществото е имало един изключителен феномен - стабилно икономическо развие, рязко нарастване на потреблението, дефицит на работна ръка, но същевременно увеличен брой на хората, които се определят за губещи.

В момента обаче настоящата икономическа ситуация категорично води до не само още по-голям брой българи, посочващи се за такива, но и до драстичен спад в доверието към политиците у нас.

От „Медиана" изнесоха данни от изследването, според които 44% от участвалите в него заявяват, че са свили разходите си в последните шест месеца.
Едва 8% са онези, които са отговорили, че не са променили стандарта си на живот в последната година.
52% от запитаните прогнозират, че ще се наложи да намалят още разходите си, 35%, че може би ще се наложи да пристъпят към такива ограничения, а 13% не очакват да се стигне до ново „затягане на коланите".

Икономическите затруднения, породени от резкия скок на цените на храните и горивата, безработицата и проблемите с кредитите удрят драстично върху рейтинга на политиците у нас, става ясно от изследването на „Медина".
От там изтъкнаха, че обясненията за тези проблеми като например кризата в Близкия изток или цените на световните борси отдавна не се приемат от българите. Политическият дебат у нас беше дебат за миналото, сега вече е за икономиката, заяви Кольо Колев. Шоуто свърши, икономиката измества миналото, коментира социологът.

С най-губещ рейтинг е министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов. Само за последните два месеца рейтингът му е намалял със 17%.

Премиерът Бойко Борисов пък губи 10% електорална подкрепа. Като цяло от „Медиана" отчитат спад в рейтинга на почти всички политици от ГЕРБ, с изключение на еврокомисаря Кристалина Георгиева, която е и най-харесваният политик.

Съвсем леко увеличение се наблюдава в електоралната подкрепа на партиите извън управляващата ГЕРБ. Така Коалиция за България печели увеличение от около 1%, Синята коалиция от около 0,2%. Почти незначителна е и по-голямата подкрепа за ВМРО, отчетоха още от „Медиана".

„Атака" като подкрепяща ГЕРБ партия същи губи около 1% от избирателите си, сочат още данните от изследването.