За период от 5 години работещите в МВР са намалели с 9 300. Това обяви вътрешният министър Веселин Вучков при представяне на пътна карта на реформите в силовото ведомство.

Така, през 2014 щатът в МВР е 49 500, а заетите са 47 134. В същото време се наблюдава пик на напускане от системата през 2013, когато от МВР са си тръгнали 4 757, а през 2014 - 4 035. Според Вучков основната причина за напускане са необяснените реформи в силовото ведомство, както и неяснотите около пенсионирането на служителите на реда.
Само за декември 2014 година са напуснали 716 души. В същото време 92 са назначените служители през декември 2014.

Реформите предрешени без нас, обявиха МВР синдикатите

Още...

С годините се оказва, че нарастват финансовите разходи на МВР, стана ясно от думите на Веселин Вучков, като харчовете на МВР през годините са над 1 милиард лева.
Най-голям е делът на разходите за заплати и осигуровки, обясни силовият министър. Вучков припомни заварения от него дефицит в размер на над 200 милиона лева. Причина - финансово необезпечените промени в закона за МВР, с което се увеличават заплатите на служителите на реда.

936 милиона лева са разходите за заплати и осигуровки през тази година, 12 милиона лева са капиталови разходи, а 82 милиона лева са предвидени за издръжка. 230 милиона лева по-малко пари има МВР за тази година в сравнение с отминалата.

МВР в момента се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява своите елементарни законови задължения, оплака се Вучков. В срок до февруари амбицията на ръководството на силовото ведомство е да се приемат предвидените от ГЕРБ промени в Закона за МВР.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов сподели пред събралите се на дискусията, че е песимист от изнесените от Вучков данни за състоянието на МВР и за темпа на напускане на служители на реда.

Кое провокира това голямо напускане през 2013 и 2014, попита заместник-председателят на ГЕРБ. Това не беше ли поредната чистка, която се направи в сектор „Сигурност", попита още  той. Според него с промените в Закона за МВР парадоксите в системата ще отпаднат.

Цветан Цветанов подчерта, че служителите на реда работят при тежки условия на труд. Той иска повече усвояване на европейски средства от МВР, за да се обнови техниката и да се подобрят условията, при които се трудят полицаите.

Цветанов предупреди финансовия министър Владислав Горанов, който също дойде, че МВР е финансово на ръба. Ако около 3000 души решат сега да напуснат системата, няма да има пари да им се платят обезщетенията, е позицията на заместник-председателя на ГЕРБ.

Иначе реформите на вътрешния министър предвиждат по първа категория труд да са само работещите в най-тежки условия (пожарникари, униформени, разследващи). Всички останали служители ще трябва да работят по правилата на Закона за държавния служител.

6748 служители работят в най-натоварената в момента дирекция на МВР - Гранична полиция. 35 531 са служителите с полицейски и пожарникарски функции в МВР.

Веселин Вучков планира диференциране на държавната служба, като тя ще обхваща ДАНС, ДАТО, звената от МП като ГД Охрана, ГД „Затвори", както и други звена от сектор „Сигурност". Промените ще започнат да действат за новоназначените служители. Това се налага, защото ще трябва да се заплатят обезщетения в размер около 200 милиона лева при преназначаване на „заварените" служители.

Промените са нужни, защото предизвикателствата не спят, аргументира се още той. Тези промени могат да станат с промените в Закона за МВР и още от април да започнат да действат новите правила за назначаване на кадри.

Ще се търси подкрепата както на синдикатите в МВР, така и на политическите сили, подкрепящи кабинета, както и на опозицията. Веселин Вучков обеща, че реформата ще се прави така, че да не предизвика сътресения в системата.

Предстои да се обсъди кое звено да поеме издаването на документите за самоличност. Ще се дискутира дали това да не е ГРАО. Секретната кореспонденция пък може да се прехвърли на ДКСИ или Транспортното ведомство.

Възможно е да се въведе длъжността административен секретар в МВР. Тази тежка машина, каквато е МВР трябва да започне да се движи по-леко и да се управлява по-леко, изтъкна Веселин Вучков, според когото реформите са крайно необходими.
Предвижда се съвсем скоро да бъде представен и план за борба с битовата престъпност.