България е единствената страна в Европейския съюз, която ще участва в проекта "Южен поток", направила първа заварка на проекта, без дори да е сигурна, че този проект ще функционира след това.

Това обяви пред news.bg бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев по отношение на развитието на проекта "Южен поток".
По-рано днес България получи поредния сигнал от Европейската комисия, този път насочен към този енергиен проект. Европа размаха пръст заради условията в междуправителствените споразумения за проекта "Южен поток", тъй като според ЕК те противоречат на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Ексенергийният министър напомни, че на 31 октомври страната ни смело направи първа заварка на проекта. "Никоя друга държава не го прави, вероятно заради такива съображения и опасения", подчерта Добрев.
Той откри и други пропуски в действията на правителството в тази насока, а именно, че в момента не е на лице обща позиция между всички европейски държави, участници в "Южен поток". "По наше време комуникацията с Европейската комисия водихме заедно всички държави по трасето на Южен поток, с изключение на Русия, от където стартира проекта. Ние бяхме решили да имаме обща позиция", се похвали Делян Добрев и затвърди тезата си, че "сега не виждаме общи действия, а точно обраното".

Бившият министър напомни, че междуправителственото споразумение за изграждането на Южен поток е подписано през 2008 година, а представители от българска страна са правителството на Тройната коалиция и енергийният тогава министър Петър Димитров.
Добрев обясни и срещу какво точно се противопоставя Европейската комисия днес, а именно срещу това, че условията противоречат на Третия либерализационен пакет. "Според третия либерализационен пакет няма как производителят да е също така собственик на транспортна инфраструктура. Те трябва да са отделни юридически лица и дори да не са свързани. Трябва да има достъп на трети страни до газопровода, но такъв достъп обаче на този етап не е договорен и няма", посочи още Добрев.

Като най-лош сценарий от тук нататък депутатът от ГЕРБ определи ситуацията, в която България ще изгради такъв проект и няма да е наясно дали той изобщо ще функционира. Санкциите на европейската комисия пък могат да бъдат наказателни проедури.