Опасността бежанец да пренесе у нас вируса ебола е минимална. Това заяви проф. Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология, пред НоваТВ. Причината за коментара е появили се наскоро съмнения, че е възможно бежанците от Африка, които са на територията на България, да са пренесли вируса у нас. Кожухарова категорично отрече подобна възможност, аргументирайки се с факта, че бежанците пътуват пеша от Африка до границите на България много по-дълго време, отколкото е продължителността на инкубационния период на вируса (10-21 дни).

Възможността ебола да бъде пренесена у нас с полетите на гражданската авиация също не е голяма, допълва Кожухарова и обяснява, че Световната здравна организация (СЗО) е направила съответните препоръки до компаниите и летищата, които изпълняват или приемат полети от страни, в които вирусът е разпространен. Така например на летищата се прави скрининг на пътниците от екипи на СЗО и е невъзможно болен да премине през този скрининг, без да бъде забелязан, смята Кожухарова. И на ниво ЕС също има правила за превенция и сигнализация при нужда, така че българското здравно министерство поддържа непрекъсната връзка с европейските и световни здравни институции, успокоява епидемиологът.

Кожухарова отбеляза, че по-големият проблем, който трябва да тревожи българите, сега е ситуацията в Мизия и другите наводнени райони на страната.

Тя за пореден път препоръча да се поддържа изключително добра лична хигиена, да не се ядат консервите от наводнените мазета, макар и да са били затворени, да се изхвърлят удавените животни. В този етап от действията по възстановяване на пострадалите райони пък е важно да се работи с предпазни средства - с ботуши, където все още трябва да се гази във вода, с ръкавици и с маски срещу прахоляка, дори и при почистване на домакинствата, категорична е Кожухарова.

Националният епидемиолог обърна внимание на хронично болните като ги призова да не „забравят своите болести". Това се отнася особено за хората с диабет, проблеми с кръвното и сърцето, за които е препоръчително да правят чести консултации с личния си лекар.

Достъпът на децата до засегнатите райони да бъде ограничен, препоръча в заключение Кожухарова.