Рейтинговата компания „Стандарт енд пуърс" потвърждава кредитния рейтинг на страната ни от края на 2009 година „ББ стейбъл".

Това съобщи на пресконференция финансист номер едно Симеон Дянков, който е доволен защото кредитният рейтинг на много европейски страни е намален.
Правителството съумява да запази финансовата стабилност, похвали се той.

Запазва се и ниският дефицит в сравнение с други европейски страни, като според прогнозата на „Стандрат енд пуърс" страната ни ще успее да удържи дефицита от 4 % от БВП.
Рейтинговата компания ни нарежда сред 5-те страни в ЕС с най-нисък бюджетен дефицит.
Износът ни е 53% от БВП , което запазва страната ни като отворена икономика. За сравнение износът на Гърция е 20% .

Финансист номер едно е убеден, че ще излизаме от кризата чрез износ.
Симеон Дянков прогнозира до края на тази година външнотърговският дефицит на страната ни да е 5 %. За сравнение той посочи, че в края на 2009 г. той е бил 9%, а 2008 година - 24%.
Дянков е доволен и от прогнозата на „Стандарт енд пуърс" за стабилен растеж на българската икономиката.

Критиките на рейтинговата компания са основно в бавния темп на реформите в здравеопазването и в сектор образование. Съветът е тези реформи да бъдат ускорени.
Към тези критики финансист номер едно добавя и недостатъчно бързото осъществяване на пенсионната реформа.

Световната икономика започна да се възстановява през последното тримесечие на 2009 година, коментира от своя страна и зам.-финансовият министър Ана Михайлова.
Тя изтъкна, че тази тенденция продължава и подчерта, че в световен мащаб нараства производството, наблюдава се съживяване и в сектор услуги, нараства и общата заетост.

Финансовият министър Симеон Дянков „си е написал домашното" и е готов в голяма степен с макрорамката на бюджет 2011 година.
През август бюджет 2011 г. трябва да бъде обсъден, както той се изрази, министерство по министерсвто и агенция по агенция.
До края на септември макрорамката на бюджет 2011 трябва да влезе в Народното събрание. Затова Дянков смята да си почине по време на лятната си отпуска.