Никоя държавна институция не може и няма да отваря чадър над когото и да било.

Това категорично заявява президентът Георги Първанов в специално изявление по повод публикуването на доклада на ОЛАФ.

Докладът бе раздаден на медиите преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност, който е свикан от президента за инцидента в Челопечене.

 

Припомняме, вчера от опозицията поискаха промяна темата на КСНС, като тя бъде заместена от скандалите с еврофондовете ни.

Публикуването на доклада на ОЛАФ провокира остри дебати. Бяха поставени въпроси, на които отговор трябва да дадат както българските институции, така и ОЛАФ, а също и да аргументират своите тези, се казва в изявлението на държавния глава.

На основата на доклада очаквам бързи и ефективно мерки за подобряване на взаимодействието между компетентните институции за изясняване на посочените случаи и по всички проблеми, които биха възникнали в бъдеще, заявява държавният глава.

По-рано днес:
Бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов са готови да свидетелстват и да съдействат с всичко на разследването на ОЛАФ.
Още...

Той настоява и за ясни твърди гаранции пред европейските институции, че няма да бъдат допуснати злоупотреби и нарушения със средства от еврофондовете.
По отношение на президентската кампания, както президентът отбелязва - докладът не открива нищо ново.

„Всички дарители са записани до последния човек, до последния лев в отчета до Сметната палата.
Всеки от тях е попълнил декларация, че отговаря на законовите изисквания. Щабът на кампанията не е използвал и не би могъл да използва никакви други механизми, извън предвидените в закона за удостоверяване почтеността на един или друг дарител",
заявява държавният глава.

Той предлага да се публикуват в медиите отчетите на всички участници в предизборната кампания за президентските избори през 2006 г., за да може широката общественост сама да направи своя извод.

Смятам, заявява държавният глава, че на базата на конкретни факти ДАНС трябва своевременно да изясни доколко тезата на ОЛАФ, че "има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице", е обоснована.

С първия вариант на доклада на ОЛАФ са били запознати представители на български институции и служби още на 18 юни.

Тогава не е имало такива политически заключения. Кога, как и защо са се появили?
Ще има ли опровержение, ако няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теза, пита още Първанов.

Кога Стойков е получил голямата си собственост в „Стомана" и в Дюни - преди 2001 г.
Тоест, някой друг е дал собственост на Людмил Стойков
Г. Първанов

На брифинга след края на КСНС държавният глава отбеляза, че опозицията е могла да изчака в точка „Разни" да бъде разгледан докладът на ОЛАФ.
Припомняме, още в началото на заседанието опозицията напусна.

Първанов посочи, че в началото на заседанието сам е предложил в последната точка от дневния ред да бъдат поставяни на обсъждане въпроси, независимо от тематиката им и съобщи, че въпроси за доклада на ОЛАФ са били повдигнати от председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов.

Първанов каза още, че в доклада на ОЛАФ се твърдиза едно от посочените лица, че е спонсорирало президентската кампания.

Има ли някой, който да не знае тази информация, попита Първанов и подчерта, че неслучайно е предложил всички отчети да бъдат публикувани.

Държавният глава заяви категорично: Всички са равни пред закона и недосегаеми няма.
Той изрази надежда съдебната власт да си свърши бързо и ефективно своята работа.

Президентът повдигна и въпросът кога Стойков е получил голямата си собственост в „Стомана" и в Дюни и сам отговори - преди 2001г.
Тоест, коментира той, някой друг е дал собственост на Людмил Стойков.

Първанов каза още, че е дочул, че в настоящия период Стойков е разпродал своята собственост и постави за допълнителен анализ въпросът къде е ползата на Стойков - в този период или в предишния.

За доклада на ОЛАФ президентът каза, че е предварителен и че споделя необходимостта от търсене на по-ефективни мерки за взаимодействие между българските органи, българските институции и европейските им колеги.

Ние трябва да дадем ясни и категорични гаранции, че пазим парите на европейските данъкоплатци, заяви той и каза още, че очаква да бъде изяснен въпросът кога и как се появили политическите изводи в доклада.

Шефът на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов посочи, че е задал на президента 4 въпроса от името на НДСВ (приложени са встрани от текста).

По първия въпрос - дали познава Стойков и дали е имал спонсорски отношения с него, отговорът беше положителен, а на всички останали - отрицателен.
Президентът отрече да е поддържал каквото и да и било връзка със Стойков по време на досъдебното производство и досега, отрече да е имало телефонни разговори помежду им, каза още Спасов.

Държавният глава определи като много ползотворна проведената дискусия в КНСС по идеите и предложенията за нов закон за отбраната.

Сегашният е с 44 поправки и може да се счита за остарял и неотговарящ на предизвикателствата, произтичащи от трансформацията на армията. Първанов каза, че военният министър се е ангажирал до края на годината да бъде изготвен нов закон.

По втората точка - Челопечне, президентът заяви, че търсейки причината за експлозията, е установено, че към 2000 г. е датирано решението, съобразно което, именно базата Челопечене е определена за унищожаване на стари, негодни и опасни боеприпаси.

Въпросът е кой е решил това да става в тази база в близост до населено място и до столицата, подчерта той.

Първанов е категоричен, че трябва да се компенсира онова, което не е направено предишните години за утилизацията.

Такава програма има, добави той и каза, че по въпроса кой и защо е решил, че не трябва да се отпускат 20-ина милиона лева за унищожаването на боеприпасите - отговорността ще трябва да я търсят всички.