Не искаха да работят с мен, за да излезе виновен НОИ за някои неща". С тези думи Христина Митрева напусна сградата на парламента веднага, след като й беше приета оставката.

Решението беше взето с 93 гласа за оставката, 34 „против" и 10 „въздържал се" след дълга дискусия, в която Митрева беше упорито защитавана от БСП и ДПС.

Припомняме, вчера на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ Митрева обяви, че подава поискана от премиера оставка. Борисов бе заявил, че не е доволен от шефката на НОИ и дори тя да не подаде оставка, ще бъде уволнена.

Междувременно стана ясно, че Митрева е критикувана за действия, които е извършила следвайки указания на финансовото министерство.

Янаки Стоилов настоя въпросът за освобождаването на Митрева да бъде разгледан първо в Социалната комисия и да бъдат обсъдени проблемите на НОИ и осигурителната система.
За случая „Митрева" той каза, че това не е първият случай на парламента без ясни мотиви да се прави избор на шеф на институция и без ясни мотиви този избор да се променя. Такава беше ситуацията с директора на НЗОК, такава беше ситуацията и с ръководството на БНБ, припомни той.
Търсят се изцяло политически решения, без оглед дали са професионално мотивирани, коментира Стоилов.

Съпартиецът му Ангел Найденов поиска за решаването на въпроса в пленарна зала да дойдат социалният министър и министърът на финансите. Той възрази на обвиненията към Митрева - че не се изпълнявали приходите в бюджета на НОИ и изтъкна, че Митрева не е виновна за нереалистично заложените приходи на НОИ.
Найденов посочи, че невнасянето на вноски е заради невъзможността на хората да ги плащат.

Хасан Адемов от ДПС поиска в дебата да участват и ръководството на НАП и поясни, че от няколко години НАП събира осигурителни вноски, освен данъци.
Адемов разясни процедурата за съставяне на приходната част на НОИ. „Не може един човек сам да определи приходите в една държава", изтъкна той, защитавайки Митрева.

Адемов изтъкна, че водещата роля е на финансовия министър. Той подчерта и че приходите са намалели, защото са намалели и заетите в България с 240 000 души и тези хора не внасят осигурителни вноски.
По думите му истинската причина за освобождаването на Митрева е невъзможността да се изплатят онези еднократни допълнителни възнаграждения за българските пенсионери, за които напоследък се говори. Затова сега се търси необходимият виновник, убеден е Адемов.

Драгомир Стойнев от БСП припомни, че управляващите за две години сменят за втори път управител на НОИ. Той изтъкна, че за една година са загубени 260 000 работни места, че има 360 000 безработни, че 880 000 човека в активни възраст нямат бъдеще на трудовия пазар и че за това не е виновна Христина Митрева.

Четин Казак заяви: „По-доброзорна оставка българското народно събрание не си спомням да е приемало". По думите му това е сигнал, че корабът започва да потъва и вече се задействат помпени механизми. Един по един започват да бъдат изгърмявани експертите и да бъдат заменяни с ярко политически лица, каза още Казак.

Той припомни, че Йордан Христозков е бил управител на НОИ над 10 години по време на 3 управления и че системата не е пострадала от това. „А вие за две години сменяте втори управител на НОИ", каза той на депутатите от ГЕРБ с упрек и добави, че политизирането на НОИ няма да им реши проблемите.

Петър Димитров припомни, че Христина Митрева още преди година и 4 месеца е била навършила пенсионна възраст, изразявайки недоумение, че управляващите сега „забелязали" това.
Финансовият министър заради грешни сметки промени бюджета, внесе корекция за 2 млрд лева. Сега има недосъбиране на 200 млн лева, които не събира НОИ, а НАП и искате оставката на Митрева", добави Димитров.
Истинската причина според него е, че осигурените са намалели, няма приходи в осигуряването, икономиката не работи.

Петър Димитров се обърна към Христина Митрева с настояването: „Не позволявайте да ви унижават. Призовавам ви да си оттеглите оставката."

Думата бе дадена на Христина Митрева. Тя благодари на депутатите, с чието доверие е била избрана и на онези, които я защитиха и заяви, че е работила професионално и честно.
Митрева каза, че от два месеца работата на НОИ се блокира, тъй като тя е изолирана от двете водещи министерства - МТСП и финансовото министерство.
„Това пречи на работата на НОИ. Хората, работещи в НОИ не заслужават такова отношение", добави Митрева.

Тя заяви по повод отправеното й обвинение за лошо управление на НОИ, че нито веднъж не е била изслушана. Тя изтъкна, че НОИ са прекратили фалшиви болнични за 18 милиона лева, че са спестили 2 милиона лева от разходи за външни услуги, че са направили изключително добра координация с НАП, НЗОК, за да намалеят злоупотребите и да бъдат дисциплинирани некоректните работодатели.
Обвиненията за подвеждане на приходите и за лошо управление не приемам", категорично заяви Митрева.

В 11 часа в НОИ започва пресконференция на Христина Митрева.