Директорът на южнокорейските разузнавателни служби обяви, че по всяка вероятност Северна Корея ще атакува отново.

Това става само седмица след артилерийската атака срещу южнокорейския остров Йонпьон, предава БиБиСи.

Разкритието идва само няколко часа след като официални представители заяви, че Сеул планира да направи още военни обучения със Съединените щати.

Директорът на разузнавателните служби е информирал парламентарна комисия, че има висока опасност Северът да удари отново.

Припомняме, че на 23 ноември севернокорейската артилерия откри огън по остров Йонпьон, разположен на южнокорейска територия.

При масирания обстрел загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.

В последствие от КНДР заявиха, че са били предизвикани от съседите си и са стреляли в отговор на снаряд, паднал в техни териториални води.

Пхенян заплаши, че всякакви последващи действия от стана на Сеул ще доведат до война.

В южнокорейската столица избухнаха безредици заради слабата, според част от обществото, реакция срещу нападението на Севера.

Това коства и поста на военния министър на страната.

На погребението на загиналите войници, командирът на южнокорейската морска пехота заяви, че подчинените му ще "отмъстят" на Северна Корея.

Междувременно в спорния район започна голямо съвместно учение на американски и южнокорейски военни, в което се включи и самолетоносач.

Китай влезе в ролята на посредник в конфликта между двете Кореи, като освен това защити своите съюзници от Пхенян в Съвета за сигурност на ООН.

В началото на седмицата, въпреки сложната международна ситуация, от КНДР обявиха, че разполагат с "хиляди" центрофуги за обогатяване на уран.