Мъж с диагноза параноидна шизофрения тормози жителите на блок в столичния квартал "Лагера".
В страха си хората дори поставили камери във входа, за да наблюдават дали той е в коридора и да преценят дали е безопасно да излязат от домовете си. В едни от кадрите, заснети от тях, се вижда как мъжът се разхожда, въоръжен с брадва, по етажите, съобщава НоваТВ.

Живущите в блок 42 излизат и се пробират със страх. Не използват и асансьора, за да избегнат евентуална опасност. Причината е 25-годишен младеж с диагноза параноидна шизофрения. Любомир Шейтанов живее с майка си. По думите на хората от блока тя рядко се задържа в апартамента. Когато синът й е в криза, дори и тя не влизала в жилището, а му оставяла храна пред вратата.
Тропането на Любомир, който живее на осмия етаж, се чувало дори на първия, а възгласи като "Ще ви убия" били почти ежедневие. Съседите предлагали на майката много варианти за решаване на проблема, които обаче тя категорично отхвърляла.

От страх съседите дори са купили и поставили решетка, която да изолира вратата на жилището му към входа на аварийното стълбище и по този начин Любомир да слиза само по него и да няма достъп до съседите си.

За притесненията си хората от блок 42 сигнализираха в медиите преди около година. И тогава, както и сега, те настояха момчето да бъде настанено в специализирана клиника. Това обаче е невъзможно без негово съгласие, тъй като той е пълнолетен и не е поставен под запрещение.

От Дирекция "Социално подпомагане" информират, че процедурата изисква Любомир лично да отиде при тях и да подаде молба за ползване на някаква услуга.

По думите на майката на Любомир - Йорданка, съседите им са лоши хора, говорят лъжи по адрес на сина й, а самият той се страхува от тях. Тя призна, че Любомир я бие, когато не си вземе лекарството, но също така поиска психодиспансерът в София да го прибира, когато е в криза - за по 3-4 дни, тъй като според нея той не можел да живее в болница постоянно. Това обаче може да стане само след преглед.

В момента момчето е в болница, но се очаква всеки момент да бъде изписан и да се върне в апартамента. Дело по казуса се води близо 3 години. Приключило е през декември 2014 г., но още няма решение на съда.