Американски военни строят стена, висока над 3-метра, с която да предотвратят насилието в Багдад, информира АП.

Според информацията стената има за цел да огради общността на сунитските араби, които се намират в съседство с шийтите, и да предотврати сблъсъците между двете общности.

Според властите по този начин ще се постави в капан и ще се ограничат „както насилието между двете области, така и връзките между тях".

Предвижда се след като бъде привършена стената малцинството на сунитите ще бъдат напълно обградено, а трафика в тази област ще бъде контролиран от екипи на иракските войници, които ще следят хората, които влизат и излизат от тази зона.

Според информацията проекта за изграждане на стена е влязъл в действие от 10 април и според американски капитан „работите по завършване на стената ще продължат и през нощта до момента, когато тя бъде напълно привършена".

Според предварителния план се предвижда стената ще бъде висока над 12 фута и да се превърне в „стратегическа точка от новата стратегия на коалиционните и иракски сили" срещу насилието в областта.

Предвижда се, ако работите продължат по същия план, стената да бъде готова идната седмица.

Въпросът обаче дали стената ще предпази сунитското население или ще доведе до още по-голямо задълбочаване на конфликта между сунити и шийти също стои на дневен ред.