Най-важната цел на Унгария във външната политика през следващата година е да укрепи съюза си с Германия.
Това заяви Януш Лазар, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан, в навечерието на очакваното посещение на германския канцлер Ангела Меркел в Унгария, съобщава "Ройтерс".

Лазар заяви, че конфликтът между Украйна и Русия може лесно да ескалира още повече и да стигне до истинска война, която може да представлява опасност за етническите унгарци, живеещи в Украйна.

„За унгарското правителство най-важното е да гарантира тяхната сигурност и бъдеще", подчертал Лазар.

Той добави, че позицията на Унгария била, че са необходими и преговори за мир, а не само икономически санкции, за да се успокои ситуацията, като Германия била страната, която може да се справи със ситуацията.

„От гледна точка на Унгария, най-важният световен лидер днес е Ангела Меркел", посочил Януш Лазар.

Неговите коментари може да са израз на опит за ухажването на основния съюзник в Европа на Унгария след период на очевидно приближаване към Русия, която в момента е изправена пред сериозни икономически проблеми, за да се осигурят търговията и инвестициите, коментира "Ройтерс".

По-рано през годината Виктор Орбан призова да бъде предоставена автономност на етническите унгарци в съседна Украйна. Неговите коментари накараха Киев да привика унгарския посланик за обяснение и предизвикаха критики от регионалната сила Полша.