Няма основателна причина минималната заплата да расте всяка година.
Това каза в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър в правителството на Тройната коалиция Милен Велчев.

Попитан дали, ако сега беше министър на финансите, би увеличил минималната заплата, както се предвижда за следващата година в Бюджет 2012., Велчев посочи: „Мисля, че по-скоро не, защото беше увеличена вече през миналата година".

След като средните доходи в икономиката не растат, защото икономиката не расте, защото производителността не расте - няма основателна причина минималната заплата да расте всяка година, категоричен бе ексфинансовият министър.

Велчев коментира и увеличението на пенсиите. „За пенсиите аз отчитам, че не бяхме достатъчно настоятелни в нашите призиви за разговорите през 2009 г. , когато бяха увеличени пенсиите с над 20%. Това, айде да не е непосилно бреме, но е трудно да се финансират. Поздравявам сегашните решения на правителството да има известна въздържаност в ръста на пенсиите по-нататък. Разбира се, че трябва достатъчно да растат, но след като се компенсира този непланиран, т.е. необоснован ръст през 2008 - 2009 г.".

От тук нататък и въобще трябва да се върнем към този принцип - на златното швейцарско правило, категоричен бе Милен Велчев.

„По принцип беше грешка при управлението на Тройната коалиция, поради натиска на БСП, както и при това правителство, че се отклонихме от това правило, което трябва да се следва неотклонно - всяка година пенсиите да се увеличават с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията", посочи бившият финансов министър.

Попитан дали симпатизира на Симеон Дянков като финансов министър, Велче посочи: „Много симпатизирам на Симеон Дянков, съчувствам на неговите усилия, които за съжаление не винаги се увенчават с успех".
През първите 1-2 години от управлението на правителството той заяви много прекрасни намерения, които аплодирахме, но не всички се реализираха, отбеляза бившият финансов министър.

На въпрос дали той е по-добър финансов министър от сегашния, Велчев посочи: „На мен ми е най-лесно да кажа - мен ме направиха финансов министър на годината, увеличиха рейтинга на страната 14 пъти, имахме излишък от 3% в бюджета ..., но сега обстановката е съвсем различна".

Велчев коментира и направената по време на управлението на Тройната коалиция сделка с външния дълг.

Припомняме, по време на паралментарния контрол миналата седмица, Симеон Дянков заяви, че сме загубили около 1 милиард лева от сделката с външния дълг на Милен Велчев.

С право премиерът се хвали, че страната е с най-нисък дълг в Европейския съюз.
Целта на тази операция беше, за да се намали общия дълг на държавата, посочи бившият финансов министър.
„България беше най-задлъжнялата страна през 2001 г. Около 10 млрд. беше дълга, когато поехме властта. Благодарение на тази сделка беше намален дълга с няколко стотин милиона и беше увеличен фискалният резерв", обясни Милен Велчев. По думите му преди да бъде направена сделката с външния дълг страната ни е дължала 75% от БВП, а сега дължи 15% или 18%.

Велчев припомни, че 2-3 месеца след тази сделка е бил увеличен кредитният рейтинг на България, а след няколко години е вдигнат отново. „Няма друга страна, която за четири години да е увеличила кредитния си рейтинг с 14 пъти", подчерта той.

Попитан какво би направил сега, ако беше финансов министър Велчев отговори: „Щях да емитирам нови облигации, което ще направи и Симеон Дянков". Бившият финансов министър поясни, че това означава не да се увеличава дълга, а да се замени един дълг с друг, „защото ако фискалният резерв беше останал такъв, какъвто беше през 2009 г. - 8 млрд. лв., нямаше нужда да се емитират нови облигации. Сега той е по-малко - 5 млрд. лв., от които не всички могат да бъдат изхарчени, така че ще се наложи да се емитират нови облигации - независимо дали са еврооблигации или са държавни ценни книжа".

Според Милен Велчев другият изход е приватизация. Той изтъкна, че приватизацията на „Булгартабак" е била направена по добър начин, „за което заслужава комплименти настоящото правителство".

Велчев отказа да отговори на въпроса кой е купил „Булгартабак" и има ли българско участие. Водещият припомни, че депутатите от БСП са се противопоставили на тази сделка и че Румен Овчаров е извадил една бележка, която си написал няколко месеца по-рано, че „Булгартабак" ще бъде купен от Делян Пеевски.
Велчев обясни, че е бил консултант по тази сделка и няма право да коментира, освен това, което е обявено публично. „И да имаше и да нямаше българско участие, аз нямам право да коментирам. Никакъв български участник не съм консултирал, аз съм консултирал руската банка (Външнотърговската банка на Русия - бел.ред.)", поясни той.

На въпрос дали България е застрашена от дълговата криза в Европа, Велчев отговори: "Не. Донякъде благодарение на сделката с дълга от 2001 г."
Според Велчев, ако не е била направена сделката с външния дълг - сега България трябваше с по-малко фискален резерв да плаща облигациите през 2011 г. и 2012 г. А ако страната е с висок държавен дълг, не би било възможно да емитираме нови облигации, смята той.

„България щеше да е много по-засегната от ставащото в Европа", категоричен бе ексфинансовият министър. По думите му двете правителства, които управляваха страната от 2001 и 2009 г., имат заслуга за това България да не е толкова застрашена от кризата.