Ръководителите на банки, чието финансово състояние е влошено, няма да получават бонуси, предвижда промяна в Закона за кредитните институции, чийто проект финансовото министерство оповести на интернет страницата си, съобщи Би Ти Ви.

Когато банката има проблеми с капиталовата си адекватност, БНБ ще забранява банкерите да получават премии и бонуси, предвижда проектът.

Поправката в закона синхронизира българското законодателство с европейска директива, която ограничава променливите възнаграждения на банкерите при кризи.

Регулаторите се отказаха да налагат тавани на заплатите на шефовете на банките и вместо това въведоха ограничения за стимулите, за да намалят поемането на рискове. Това накара много банки да увеличат заплатите и да намалят годишните премии и бонуси на служителите си за следващите на няколко години.

Анализ на американската компания за проучвания на заплати Equilar, показва че възнагражденията на  главните изпълнителни директори са все още значително по-ниски, отколкото преди кризата.

Във Великобритания ръководителите на Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland са били възнаградени с пари в брой и акции за $ 26 млн. повече спрямо миналата година. Това става след като през 2009 г. и четиримата главни изпълнителни директори се отказа бонуси заради обществения и политически натиск.