Процентът на ражданията по естествен път в последните години тревожно намалява, като все по-често родилките в България избират секциото. В държавните болници оперативните раждания са около 35%, но в някои частни болници те достигат до 80 и дори до 90%. За сравнение - преди 20 години секциото е било не повече от 13-14%.

Твърде често изборът е оставен и на самата родилка, а както признават някои акушер-гинеколози те са изправени и пред един допълнителен проблем - търсенето на сигурност, тъй като натиск от страна на неправителствени и пациентски организации провокира страх от едни последствия при  усложнения по време на раждане по естествен път.

Директорът на болница "Шейново" доктор Румен Венев обаче посочи, че България не трябва да се изтъква само и единствено в опозиция на страни като Холандия, където процентът на оперативните раждания е много нискът - 9-10%.

Венев се съгласи с фактите, че в последните години секциото като избор е много по-често срещано, но обясни, че затова има и други причини, а не само изборът на майката. Румен Венев посочи, че увеличаването на възрастта на родилките е много сериозен показател, който автоматично влияе на избора между естествено раждане и секцио, също така влияние оказват все по-често използваните нови методи за зачеване при двойки с репродуктивни проблеми.

Вдигането на възрастта за раждане у нас вече над 35 години увеличава нуждата от оперативна намеса, посочи директорът на "Шейново". Също сериозно влияят и по-голямата честота на други допълнителни заболявания.

Доктор Румен Венев бе категоричен, че изборът между естествено раждане и секцио не може да бъде направен предварително месеци преди самото раждане, а дали има медицински показатели за секцио трябва да се прецени в последния месец и то от лекар-специалист.

Съветът на доктор Венев беше бъдещите майки да мислят повече за естествено раждане, но да се доверяват и на лекарите.