20 години затвор заплашват генералния директор на МВФ Доминик Строс-Кан, ако бъде признат за виновен по повдигнатите обвинения.

Адвокатът му заяви, че Строс-Кан се е съгласил да му бъде направена поисканата от прокуратурата медицинска експертиза с цел събиране на доказателства. Стана ясно още, че ще бъде направена ДНК-експертиза на дрехите на 62-годишния финансист. Властите настояват да бъде направен и преглед на тялото на Строс-Кан.

"Изплува" още една жертва на Строс-Кан
                                    Още...

Припомняме, Доминик Строс-Кан бе задържан на 15 май по време на опит да избяга от САЩ с полет на „Еър Франс". Той е обвинен в сексуално нападение и опит за изнасилване на камериерка в хотела му в Ню Йорк. Според данните жената е влязла в апартамента на Строс-Кан, мислейки, че е свободен.

Строс-Кан "смъкна" цената на петрола
                                  Още...

Доминик Строс-Кан няма дипломатически имунитет в случай на обвинение в сексуално насилие, каквото му беше отправено в Ню Йорк, съобщи говорител на полицията в града. Той допълни, че Строс-Кан е напуснал „отдела за специални разследвания", който е специализиран в разследването на сексуални престъпления.

От полицията в Ню Йорк съобщиха, че камериерката е разпознала Строс-Кан като свой нападател.

Строс-Кан, който беше считан за силен кандидат за президентския пост във Франция, ще се яви пред американския съд по-късно днес. Адвокатите на финансиста обявиха, че той отхвърля всички обвинения и планира да пледира невинност.

Международният валутен фонд е отложил за утре извънредната среща на борда на директорите, предизвикана от ареста на изпълнителния директор на финансовата институция.

Внимателно насрочената неформална среща на изпълнителния борд беше отложена в изчакване на по-нататъшното развитие на ситуацията в Ню Йорк, заяви говорителят на МВФ Уилям Мъри.

Това не е първият скандал от подобен характер, в който е замесено името на Строс-Кан. През 2008 година директорът публично призна и се извини за афера с подчинена, определена от него като „грешка". Той поднесе извиненията си в писмо, разпространено до служителите на Фонда, в което иска прошка както от всички тях, така и от любовницата си Пироша Наги и съпругата си.

Международният валутен фонд разследва  Доминик Строс-Кан за злоупотреба с власт и фаворизиране на подчинена, с която имал връзка.