Ремонтът на паметника „Цар Освободител" не е наложителен, а самият демонтаж е извършен непрофесионално.

Такова мнение изрази в ефира на БНР известният наш скулптор Велислав Минеков, който е сред учредилите на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите".

„С паметника, дело на Арнолдо Цоки, беше извършен вандализъм. Двама души, които аз познавам, които са най-обикновени майстори, а не са нито реставратори, нито специалисти прерязаха краката на Коня с ъглошлайф.
Още повече, че Конят ще го спасяват от неговата естествена патина - нещо, с което в цял свят се гордеят. Точно тази патина спасява всъщност от по-нататъшната ерозия на самия паметник", обясни специалистът.

Той предположи, че част от парите за реставрация на паметника ще отидат в партийни каси и призова за намесата на следовател и прокурор.

„От някъде, от някакво руско дружество са се задали 1 200 000 лв. Ако се предвиди някакъв ремонт, то тогава много трудно трябва да измислим как да похарчим 50 или 60 хиляди лв. А милион и двеста хиляди лева прилича на партийно финансиране или на финансиране на нечий конкретен джоб", предположи Минеков.

Скулпторът предупреди още, че се подготвя преместване на колекцията от криптата на храма „Св. Ал. Невски" в изграждащия се музей, известен като българския Лувър.