Над 13 процента средно увеличение на цената на тока поискаха от ЧЕЗ, които разпределят еленергията в Западна България.

Предложението на компанията до ДКЕВР ще обхване едногодишния период след 1 юли 2011 година.

Ако регулаторът приеме исканото 13,12-процентно увеличение, това би довело до средно увеличение на крайната цена на електроенергията от 1,9 ст. на киловатчас, без ДДС.

ДКЕВР "попари" исканията за скок на тока
                                   Още...

За битовите клиенти обаче цената ще е по-висока с 2,3 ст. на киловатчас (16,9 ст./квч.  дневна и 11,8 ст./ квч. нощна тарифа), а за бизнес клиентите на компанията - с 1,5 ст.,  без ДДС.

При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 197 квтч (включително дневна и нощна тарифа), или 31,20 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 5,40 лева (с ДДС), уточняват от ЧЕЗ.

Е.ОН с последната дума - искат вдигане на тока с над 14%
Още...

Предложението се основава на реалните разходи на дружествата на ЧЕЗ, отчитайки инфлацията и инвестициите, либерализацията на пазара и енергийната ефективност, като е изготвено на база утвърдената от ДКЕВР структура на цената и не предвижда такса мощност под никаква форма и за нито една група потребители.

При разработване на предложението на ЧЕЗ е взета под внимание необходимостта да се спазва принципа на равнопоставеност на всички клиенти, който за момента е нарушен.

От началото на настоящия регулаторен период на ЧЕЗ се признават годишни инвестиции от 35 лева на клиент. В същото време в Югоизточна България и Североизточна България се признават инвестиции от съответно 75 лева и 65 лева на клиент, коментират от компанията.

Тази диспропорция според тях е неприемлива, като се има предвид, че компанията обслужва най-много клиенти - повече от 2 милиона - и стопанисва най-дългата мрежа - над 60 хил. км.

Освен това в Западна България живее над 40% от населението на страната. Тук се намира столицата София, част от големите зимни курорти и се формира значителен процент от БВП на страната.

От компанията коментират, че генерирането на необходимите приходи от 437 млн. лева за периода не е задължително да се постигне чрез увеличение на цените за крайните потребители. То може да бъде постигнато и чрез промяна на разпределението на цената по веригата производител - доставчик.

Сериозен резерв има в оптимизацията на някои процеси, свързани с обслужването на клиентите и защитата от посегателства над съоръженията от енергийната инфраструктура.

Само за последната година нанесените в резултат на кражби щети са на стойност около 17 млн. лева. Сумата е достатъчна за 300 нови трансформатора,  подмяна на 200 000 електромера и изкупуване на близо 50 стари съоръжения.

Предложението на ЧЕЗ отчита и необходимостта от спешно решаване на проблема с изкупуване на съоръжения, изградени от трети страни. Поради системния недостиг на инвестиционни средства и строителния бум през последните години има забавяне при изкупуването на съоръженията за присъединяване, изградени от предприемачи.

Към края на 2010 г. общата стойност на съоръженията, които трябва да бъдат изкупени, е 120 млн. лева. Подобен казус се заражда и при присъединяването на производители, използващи ВЕИ. Очаква се, че през следващите две години ЧЕЗ ще трябва да инвестира в присъединяване на подобни съоръжения около 30 млн. лева.

От ЧЕЗ определят като тревожен факта, че 84% от кабелните линии 110 kV са отпреди 21-30 години при гаранционен период 25 години.
От въздушните линии средно напрежение 41% са над 30-годишни, при гаранционен период 30 години.
Отлагането на инвестициите удължава срока за обновяване на съоръженията и допълнително влошава тяхното състояние. Забавянето сега може да струва много повече в бъдеще, категоричен е елразпределителят.