Италия не избра президент на първи тур, предадоха световните информационни агенции.

Гласуваха 1009 души.

Резултатът е очакван. За днес са насрочени 2 кръга, но най-вероятно и те ще завършат без резултат. Решаващ е вотът в събота.

По конституция държавният глава се избира от депутатите - национални и регионални. За победа кандидатът трябва да събере 2/3 от гласовете.

В събота ще е необходимо обикновено мнозинство от 50% + 1.

За фаворит се смята конституционният съдия и бивш министър Серджо Матарела.

От месеци продължават спекулациите за това, кой ще спечели. Президентът в Италия има широки, но неопределени правомощия, които варират от номинирането на премиери и налагането на вето на закони, до упражняване на морално въздействие върху политиката на правителството.

Припомняме, че до вота се стигна, след като 89-годишният президент Джорджо Наполитано подаде оставка в средата на януари, след 9 години на поста като се оправда с напредналата си възраст, която не му позволява да изпълнява задълженията си и да довърши втория си мандат.

40-годишният премиер Ренци тогава заяви, че иска бързо да постигне споразумение както със своята партия, така и с политическите си опоненти, за да се избере наследник на Наполитано.

Но тайното гласуване в парламента е непредсказуемо, като някои анализатори посочват, че Ренци може да настоява за нови избори, ако не може да събере широка подкрепа за нова държавен глава.