Насилието в Сирия е неприемливо, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ, цитирано от АФП.

Според него, ежедневното насилие пречи на опитите за спиране на огъня.

Опозицията спазва своята част от споразумението, по думите на Държавния департамент.

Френският външен министър Ален Жупе заяви по-рано, че икономическите санкции срещу Сирия лишиха режима на Башар Асад от половината от финансовите му резерви и затова трябва се увеличат.

Трябва да продължим поддържането на натиска върху сирийския режим", каза Жупе при откриването на официалната среща за подкрепа на санкциите срещу Асад. На срещата участват представители от 50 страни.

Това трябва да бъде свършено чрез по-тежки санкции, които да засегнат властите в Сирия", допълни той.

Санкциите са ефективен инструмент за лишаване на сирийския режим от ресурсите му, които са нужни за финансиране на военните и за закупуване на оръжия", смята френският външен министър.

Мерките, които засягат банковия и финансовия сектор видимо блокират авоарите на Сирийската Централна банка, също така постъпленията от петрола, които са главен източник за сирийското правителство, обясни Жупе.

Знаем, че сирийската власт, чийто финансови резерви според нашата информация са орязани на половина, действа активно за намиране на алтернативни пътища за заобикаляне на тези санкции", информира Жупе.

Той не спомена данни за сирийските резерви.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди Сирия да предостави достъп до всички райони от страната за групата от международни наблюдатели.

"Сирийското правителство е отговорно да гарантира свободен достъп и свобода на движение в страната за тези наблюдатели", каза Бан при визитата си Люксембург.

Групата от наблюдатели пристигна в Сирия в неделя, след като бе одобрено с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Бан изтъкна, че е дискутирал на срещата с европейски лидери в Брюксел вчера възможността ЕС да предостави хеликоптери и самолети, за да бъде по-мобилна групата от наблюдатели.

Вярвам, че лидерите на ЕС позитивно ще откликнат", допълни той.