Много неща има да се направят в МВР. Това коментира пред БиТиВи бившият вътрешен министър Йордан Соколов по повод утрешния празник на полицията.

Той си спомни какво е направил начело на силовото ведомство - освободил служителите, участвали във Възродителния процес, изчистил ведомството от ДС.

По повод исканията на протестиращите полицаи, Соколов не е съгласен те да поставят изискване за ръководството и не намира за допустимо искането им за оставката на шефа на пожарната безопасност Николай Николов.

Според Йордан Соколов сегашното ръководство на МВР трябвало да се пребори с общественото недоверие към полицията. Това недоверие се породило при предишното ръководство, когато се пазеха депутатите при кабинета „Орешарски".

Той е несъгласен заплатите в ДАНС да са държавна тайна. Считало се, че служителите в агенцията вземат два пъти повече пари от полицаите, но не вършели повече работа. Според него в системата на МВР работят отдадени на професията хора.

Румен Петков, вътрешен министър в кабинета „Станишев", обясни, че по негово време е преоборудвана полицията и са закупени над 1800 нови автомобила. Освен това служителите усетили, че държавата стои зад тях. На всеки 6 месеца се вдигала заплатата на военизирания състав с 6%, а на администрацията с 5%.

Петков недоумява защо се иска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и даде висока оценка за работата на Николай Николов.

Румен Петков настоява за повече спокойствие в системата на МВР. С това трябвало да се справи министър Бъчварова. Половината от събраните приходи, с които се хвали кабинетът, Петков предлага да отидат в МВР, защото и те имали принос към повишената събираемост.

В огромната си част полицаите са честни и почтени хора, категоричен е Румен Петков.