Русия остава ключов доставчик на оръжия за Индия с добри перспективи за бъдещо военнотехническо сътрудничество. Това заяви заместник-генералният директор на руския държавен износител на оръжия „Рособоронекспорт" Виктор Комардин.

Индия е една от основните вносителки на военна техника на световно ниво и Русия продължава да бъде един от ключовите доставчици", каза Комардин, който оглавява руската делегация за предстоящото авиошоу АЕRO INDIA 2013 ( 6-11 февруари).

Само през миналата година Русия сключи споразумение с Индия за продажба на нови оръжия на стойност 3.5 милиарда, включително закупуване на 71 хеликоптера Mi-17B-5 Hip и доставка на оборудване за 42 самолета Su-30MKI, докато сегашното портфолио с договорите на Индия е на стойност повече от 7 милиарда долара.

Очакваме „Рособоронекспорт" годишно да предостави оръжия на стойност 3 милиарда долара и материали според договорите, които вече са подписани от индийските държавни клиенти", добави той.

В същото време Москва е изправена пред нарастваща конкуренция в лицето на индийския пазар на оръжия, след като Ню Делхи предприе сериозни стъпки за намаляване на вноса на оръжия през последните години. В момента руските оръжия са около 70% от цялата военна техника, която е на въоръжение в индийската армия.

Комардин подчерта, че Русия трябва да е готова да се бори с чуждите конкуренти относно индийския пазар като използва военнотехническото сътрудничество с Индия.