Условни присъди получиха двама задържани за каналджийство от районния съд в Царево.

При последния случай двама задържани на 2 септември са се разминали с условни присъди. 37-годишният Георги от Бургас бе заловен да вози 41 сирийски граждани с бус, а вторият каналджия - Ивайло е превозвал 48 сирийци.

Наложено им е лишаване от свобода за срок от 1,6 година, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от 4 години и глоба в размер на 1 500 лева.
И на двамата подсъдими е конфискувано част от имуществото - личните автомобили.

Председателят на съдебния район Мария Москова обясни пред БНР, че каналджийте избират превозвачи с чисто съдебно минало, което влияе при определяне на присъдата. Допълнително присъдата се намалява, тъй като се сключват споразумения с прокуратурата. Според закона от друга страна размерът на глобата се съобразява с имущественото състояние на подсъдимите.

За горния случай при решението са конфискация на личните автомобили е установено, че автомобилите, с които е осъществен трафика, се водят на други хора. Тепърва прокуратурата ще проверява техните собственици и дали те имат връзка с превозвачите в канала.

Районният съд в Царево е постановил присъди за 9 души за съучастие в трафик на хора от 7 август.

Според коментара на Мария Москова бежанската вълна се пренасочва от Елхово и другите краища на България към зелената граница на територията на съдебния район на Царево и съдиите са изключително натоварени с работа, тъй като участват и в разпитите на нелегално преминалите границата и в одобренията за обиски на товарни автомобили.

11 чужденци без документи са заловени в района на Атия вчера, съобщиха от бургаската полиция.
25 годишен мъж от Варна, в чиято кола са били част от бежанците, е арестуван за трафик на хора.

Така общият брой на нелегалните надвишава 230 само за вчерашния ден, след като по-рано през деня бе обявено, че 208 бежанци са задържани само за едно денонощие край границата с Малко Търново в община Царево.