Военните и полицията на Ирак са изоставили всички свои постове в северния град Мосул, след като бойци на „Ислямска държава в Ирак и Левант” превзеха местния парламент и още шест ключови сгради, предава „Асошиейтед прес”.

Бившата брънка на терористичната мрежа „Ал Кайда”, която сее разруха и в съседна Сирия, превзе всички полицейски участъци в двумилионния град, което принуди силите за сигурност да се изтеглят. След настаняването в града всички затворници са били освободени от килиите си, а оръжейните складове - разграбени.

По улиците на Мосул се развяват черните знамена на „Ислямска държава в Ирак и Левант”, а терористичните нападения в съседните райони са зачестили. При последното от тях терорист-самоубиец се взриви на погребение в централния град Бакуба, област Дияла, при което са загинали най-малко 15 души, а 27 други са били ранени.

Премиерът на страната Нури ал-Малики поиска парламентът да обяви извънредно положение във втория най-голям град на иракската република.

По всичко личи, че действията на терористите предвещават повтаряне на случилото се по-рано тази година в Рамади, който в продължение на няколко седмици остана под властта на бунтовниците. В края на януари те бяха изтласкани от силите за сигурност след тежки боеве, отнели живота на десетки мирни граждани.