Твърдението, че Луковмарш е забранен е откровена лъжа. Дали разпространението на тази информация се дължи на некомпетентност при отразяването, повторена папагалски от много медии, или е съзнателна дезинформация, целяща да откаже много хора, тепърва ще се изясни, обявиха в позиция от Българския Национален Съюз (БНС).

Решението на Столична община е да не съгласува шествието. Което на практика не означава абсолютно нищо. Режимът е уведомителен и при липса на забрана, ние ще проведем събитието, упражнявайки правото си, гарантирано от Конституцията. В самото становище на главния прокурор е записано, че срока за обоснована забрана на шествието е изтекъл отдавна. Няма и наличие на извънредни обстоятелства, позволяващи прекратяването му. Така, че уверяваме всички желаещи да присъстват, че Луковмарш ще има - въпреки всичко!, поясняват от съюза.

Единствената промяна е в сборния пункт, който е паметникът на Незнайния войн, началото е от 17:30 часа. Има промени и в маршрута. Това е компромис от наша страна, тъй като сме се съгласили с молбите на полицията.

Луковмарш и тази година ще премине при изключителен ред и дисциплина, заключават от от БНС.

По-рано беше качено съобщение на сайта на проявата, че факелното шествие в памет на ген. Христо Луков ще се проведе, но сборният пункт и маршрутът са променени.

Организаторите съобщиха, че шествието ще започне в 17:30 часа, от паметника на Незнайния воин до софийската катедрала „Света София", а  не както беше заявено от пилоните до НДК, което налага и частична промяна в маршрута.  По този начен явно се цели съкращаването му, тъй като шествието по традиция приключва пред къщата на генерала, намираща се в една от преките на "Оборище".

Това се налага поради отказа на Столичната община да даде разрешение за проявата.

„До тази промяна се стигна след безпрецедентния натиск, който кликата на антиконституционната партия ДПС и наследниците на убийците на ген. Луков от БСП, чужди посолства, начело с израелското и различни НПО-та, проводници на чужди интереси, оказват върху българските власти, за забрана на марша.
След няколкочасови разговори с представители на полицията и Столична община, решихме да направим компромис и да променим началната точка и маршрута на шествието. Дебело подчертаваме, че това наше решение е израз на добра воля към съответните институции и се надяваме то да бъде оценено от тях." - се казва в  изявление на организаторите на шествието.

В допълнение те посочват, че за отказа не е имало правно основание.

„Призоваваме всичко участници в шествието да се запознаят с правилата за провеждането му, защото ще бъде следено много стриктно от нашата охрана, за тяхното спазване и няма да бъде правен компромис с никой!" -  се казва още в обръщението.