Не може темата за корупцията и това, че не се справяме с нея да бъде оценка за милиони достойни българи.

Това заяви, минути след официалното оповестяване на поредния мониторингов евродоклад за България, вицепремиерът Меглена Кунева на брифинг в МС.

Според вицепремиера докладът дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако не бъдат предприети резки и отчетливи действия.

Кунева призна, че докладът е обективен и изтъкна, че освен критиките към България, все пак има положителна оценка за първите стъпки на правителството и по-специално - приетата стратегия на съдебната реформа. "Ако ще се приема мащабна стратегия за борба с корупцията, хубаво е парламентът да я подкрепи", коментира тя, допълвайки, че фокусът на вниманието от страна на парламента придавал друга окраска на стратегията.

Вицепремиерът подчерта, че дори и най-добрата стратегия не струва, колкото няколко конкретни резултата, които единствено действията могат да представят.

Като цяло, коментарът на Кунева по евродокумента се сведе до резюмиране на съдържанието му. Вицепремиерът отбеляза, че докладът е най-критичен по отношение на работата на ВСС.
Според нея има буквално възпроизвеждане на проблеми, които са били отразени и в предходния доклад през 2014 г. Това, по думите й, говори, че няма никакъв напредък и това е зле.

Като пример тя изтъкна констатацията на ЕК, че ВСС не се разпознава като орган, способен да защитава съдебната власт от партийна намеса.

ЕК е поставила положителна оценка за реформата на прокуратурата, но това не бива да ни успокоява според вицепремиера. Проблематичен е изборът за председател на ВКС. Припомняме, утре ще бъде направен нов опит да бъде избран шеф на ВКС.

Необходимо е бързо подобряване на сигурността на системата за случайно разпределение на делата и бързи и безпристрастни разследвания, за да се установи кой е виновен и каква отговорност ще понесе. Акцентирано е на необходимостта от прилагане на новата съдебна стратегия. Отбелязан е проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и това, че осъдени успяват да избягат и да се укрият.

Кунева смята, че сигналът към магистратите е много ясен - законът да се прилага с вяра и със строгост, иначе това не е магистратура и това не са магистрати. "Иначе нямаме подмяна, а буквално замяна на всичко това, което трябва да е сърцевината на съдебната система", коментира тя.

ЕК и в този доклад отправя критики към страната ни за това, че корупцията продължава да е сериозен проблем. Нужен е преглед и актуализация на антикорупционната стратегия, според Кунева, която призна: "Ние знаехме тези неща, които виждаме написани". Критично е оценена работата на БОРКОР и липсата на превантивно действие.

Необходими са спешни законодателни мерки в НК по отношение на търговията с влияние. Обществените поръчки пък са идентифицирани като високо рискова зона.

ЕК ни е размахала пръст и по отношение на организирана престъпност, а поводът са последните тежки публични убийства, в това число и на свидетел.
Припомняме, на 4 декември 2014 г. с 8 куршума бе убит Хрисим Хрисимов, свидетел по разследването срещу Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския и други петима от групата му за убийството на Филип Найденов-Фатик. ЕК тълкува това като сплашване на свидетели.

"Единствената валута в политиката е доверието", каза Кунева. Тя подчерта, че ако тази валута е с ниска стойност, ако я няма, не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки на ЕС.

Дали Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разпуснат не е разговор, който може да се води с изпълнителната власт. Такова мнение изрази вицепремиерът Меглена Кунева по повод съдбата на съвета, който се превърна в най-критикуваната институция след оповестяването на доклада на ЕК. Най-напред трябва да изградим инфраструктура на независимост, включително с подбора на магистратите и след това да видим това дърво дали ще даде други плодове, смята тя. Кунева е категорична, че смяната на едни хора с други не е панацея.

В съдебната реформа се казва, че ще има разделяне на ВСС. Разделянето на ВСС на две и събирането му само по някои въпроси в пленарен състав, по думите й, ще бъде по-адекватно. Вицепремиерът подчерта, че  въпросът е да се открие работещо решение за България.

Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков не одобрява идеята за разпускане на сегашния Висш съдебен съвет. „Несигурен знак пред всеки нов ВСС е премахването на предходния със закон", заяви той. Такива сигнали в последните 20 години са излъчвани многократно и подобен политически ход, според правосъдния министър, не дава сигурността на следващия състав на съвета, че той ще може да работи относително спокойно. Той обаче не изключва възможността днешните членове на ВСС да се наложи да носят отговорност за всичко, което са предприели като действия и впоследствие е намерило място в критиките в доклада.

Макар тонът на този доклад да е мек, дипломатичен, докладът е доста силно критичен, смята Петков. Това ни поставя пред голямо изпитание, защото ако днес можем да отговорим на критиката на този доклад с аргументите, че не сме отговорни ние, след една година за всичко ще бъде отговорно сегашното правителство, а тогава тонът може да не е толкова дипломатичен, предупреди той.

Промяна в Наказателния кодекс ще има и тя може би ще се случи през следващите няколко месеца. Основните стъпки, които ще бъдат предприети, са за по-сигурна наказателно-правна защита на антикорупционната политика.

Петков акцентира и на това, че нуждата от нов Наказателен кодекс трябва да бъде достатъчно обоснована. Отговор на този въпрос ще даде концепцията за нова наказателна политика.