Кърджалийското село Яребица има петима реални жители, но по постоянен адрес се водят над 100 души. Това е причината наесен там да има избор за кмет, съобщи депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева пред "Родопи 24".

Според нея имало и други подобни случаи в смесените региони. "Затова не е редно в изборния кодекс „Манолова" да се сваля границата за избор на кмет от 300 на 100 жители по постоянен адрес", каза народната избраничка. Тъй като има изискване за уседналост, изселниците ни, които имат постоянен адрес тук, но и настоящ, няма да участват във вота.

В подобни села не може да се сформира и секционна комисия, каза още Караянчева.

Според нея, избирателите в село Яребица са от едно семейство и може да има още по-голям проблем, ако се кандидат двама за кмет и се стигне до балотаж.

„Свалянето на границата за избор на кмет на населено място на 100 жители означава, че само в община Кърджали ще има над 90 кметства. В тези населени места през октомври ще гласуват за общински кмет, общински съветници и кмет на населено място", коментираха пред 24rodopi.com юристи.

Село Яребица се намира в община Кърджали, близо до село Бойно. "До село Яребица разстоянието е около 3 км. С кола се стига за 7-8 минути", твърдят от кметството в Бойно.