чамурджиевБургаският общински съветник от БСДП Венцеслав Чамурджиев бе арестуван след полицейска операция, проведена от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Областната дирекция на полицията в Бургас, съобщи BurgasInfo, позовавайки се на полицията.

Операцията е била проведена на 4 ноември и в хода й са били задържани още 53-годишният Тодор Овчаров, 41-годишният Тодор Атанасов и 27-годишният Георги Манчев, и четиримата от Бургас.

Заловените са били следени в продължение на година. Според полицията са събрани достатъчно доказателства и са повдигнати обвинения за извършване на лихварска дейност, изнудване и пране на пари. От МВР не коментираха дали Чамуджиев е използвал служебното си положение и колко случая на изнудване и лихварство са станали през тази година.

Венцеслав Чамурджиев е известна фигура в Бургас, официално бизнесът му бе свързан с корабно агентиране, внос и търговия на различни видове стоки. Има и хотели в Слънчев бряг. Името му нашумя през 1996-та година, когато след преврат превзе СДС-Бургас заедно с Йордан Цонев.

На миналите местни избори Венцеслав Чамурджиев успя да вкара трима съветници в местния парламент на Бургас от името на БСДП на Йордан Нихризов без никаква кампания и само с два плаката на основателя на БСДП д-р Петър Дертлиев, залепени на бинго-зала "Септември".

Зам.-председателят на БСДП Христо Чешмеджиев заяви пред BurgasIbfo, че е изненадан от ареста и изрази учудване, че за лихварската му дейност се говори сега, а не по време на изброрите. Чешмеджиев заяви още, че не е в Бургас и когато пристигне и се осведоми за случилото се ще може да коменита по-обстойно.

Той допълни, че партията е доволна от резултата, който Венцеслав Чамурджиев е постигнал на изборите за местна власт. "Излязохме с листа за съветници. Не е вярно, че нямаше кампания - лично съм присъствал на срещи. Кощунство е да се хвърлят пари за кампания, не сме богати като "Атака", която имаше най-големите билбордове", добави той.

Утре бургаският съд ще реши каква мярка за неотклонение ще бъде наложена на Венцеслав Чамурджиев, Тодор Овчаров, Тодор Атанасов и Георги Манчев.