Oще през септември миналата година РЗС внесе в Народното събрание проект на Закон за българската музика в радио и телевизионните програми.

Целта на тази законодателна инициатива, от една страна, е рязко да се увеличат постъпленията от авторски права за българските артисти чрез въвеждане на задължителни квоти за българска музика в ефира.

И от друга, да се  закриля и насърчава българската музикална култура и традиции. Законопроектът има „отворен" характер и на следващ етап би могъл да обхване интересите и на другите творчески гилдии, в това число да защити авторските права в интернет.

Този законопроект обаче „отлежава" вече половин година в Народното събрание и среща невероятна съпротива от чиновниците в СЕМ и КРС. Същевременно лица, които са обвързани с филмовата и музикалната индустрии, както и техните лобисти в споменатите държавни органи, налагат приемането на търговското споразумение ACTA.

Очаква се то да защити интересите на чуждестранните артисти и изпълнители, за сметка на българските, но и да подложи на преследване потребителите и доставчиците на интернет чрез създаване на мрежа от доносници и виртуални ченгета.

Политическата партия категорично се противопоставя на идеята страната ни да защитава чужди интереси, като същевременно не прави нищо за българските творци и артисти.

РЗС няма да подкрепи ратификацията на ACTA в Народното събрание и ще упражни международното си влияние чрез Съюза на европейските консерватори и реформисти за отхвърляне на това търговско споразумение и в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на РЗС.