Ще „направя Великобритания по-велика".

Това обеща премиерът на Великобритания Дейвид Камерън в победната си реч след парламентарните избори вчера, които бяха спечелени от неговата Консервативна партия, съобщават БиБиСи и „Гардиън".

В кратко обръщение пред „Даунинг стрийт" 10 той подчерта, че формира ново правителство на Великобритания и е горд, че води коалиция. Камерън похвали бившия лидер на либерал-демократите Ник Клег и подчерта, че ръководителят на лейбъристите Ед Милибанд го е поздравил за победата.

Управляването с уважение означава признаване на различните нации в рамките на Великобритания да имат свое правителство, също британско правителство. Правителствата на тези нации ще станат по-силни, обеща той.

„В Шотландия нашият план е да се създаде най-силното децентрализирано правителство в света", продължи премиерът на Обединеното кралство.

Наистина вярвам, че сме изправени пред нещо специално в нашата страна, добави той, подчертавайки, че като правителство на мнозинство „ние ще можем да изпълним цялата си програма".

Той обеща милиони нови работни места, повече здравна помощ за децата, намаляване на данъците и изграждане на нови жилища.

Ще проведем и референдум за ЕС, припомни Камерън обещанието си, ако спечели изборите, да се проведе допитване.

Можем да направим Великобритания място, където всеки, който е готов да работи и да върши правилните неща, може да има един добър живот. Тази страна е с ненадминати умения и креативност, заключи той.