Германският канцлер Ангела Меркел призова Прищина и Белград да започнат да изпълняват съвместния граничен контрол, както е договорено, за да се прекрати напрежението в северната част на Косово, където има предимно сръбско население.

В Северно Косово трябва да се приложат уместни ходове, за да има споразумение с всеки, съвместният граничен контрол може да бъде такъв ход", каза Меркел по време на визита в Косово, където ще се срещне с премиера Хашим Тачи и германски войници, който служат в КФОР.

Важно е да започне да работи съвместният граничен контрол", подчерта тя, призовавайки мнозинството етнически албанци в Пристища също да спазват задълженията по споразумението.

Припомняме, че преди две седмици лидерите от ЕС отложиха решението си, дали Сърбия трябва да получи статут на кандидат-член на ЕС - до март 2012 година. Тогава Германия настоя Сърбия да подобри отношенията си с Косово преди да стане кандидат- член.

Ние сме ясни в директните разговори със Сърбия какво желаем. Нужни са регулации при транспортирането на стоки, което в момента не е възможно заради барикадите", обясни Меркел.

Косовските сърби в момента поддържат 15 блокади по пътищата, които преминават от Сърбия в Северно Косово. Те протестират срещу политиката на косовските митничари и полицаи от етнически албански произход.

До момента Косово е призната за независима държава от 83 страни. Косово обяви своята независимост през 2008 година.

Вярвам, че независимостта на Косово е огромна крачка напред и затова е важно Прищина да действа отговорно и да не предизвиква емоции, а да допринесе за мирното разрешаване на всички конфликти", каза Меркел.

От своя страна косовският премиер заяви, че продължаването на диалога между Косово и Сърбия е „единствената опция".

В същото време този диалог ще има само реална стойност, когато се прилагат споразуменията, които постигнахме. Надяваме се, че Сърбия ще се придържа към тях", каза Тачи.