В началото на 2009 г. Русия спря доставките на природен газ за Украйна, а с това - и за голяма част от Европа,  за да получи подкрепа за новите си проекти - газопроводите "Северен поток" и "Южен поток". Това се казва  в публикувано американско дипломатическо послание, разпространено чрез Уикилийкс.

Русия очаква да се облагодетелства от (газовата) криза, за да спечели подкрепа за собствените си газопроводи - "Северен поток" и "Южен поток" - които са така проектирани, че да заобикалят Украйна (. . .) и да доставят руски газ направо в Европейския съюз, е писало американското посолство в Москва в телеграма, публикувана от шведския вестник "Дагенс нюхетер".

Телеграмата е от ноември 2008 г., когато Русия още не бе заплашила да спре доставките на газ за Украйна заради неплащане от страна на Киев.

"Северен поток", който минава по дъното на Балтийско море и трябва да влезе в експлоатация до края на годината, свързва Русия с Германия, преминавайки през финландски, шведски и датски води. Към него имаше много сериозни критики от страна на природозащитници, но Швеция и Финландия, които бяха най-резервирани, дадоха одобрението си в края на 2009 г.

"Южен поток", който би трябвало да заработи през 2015 г., ще свързва Русия с Италия и Австрия, минавайки през турски води в Черно море, през България и Сърбия. Негов съперник е газопроводът "Набуко" - проект, подкрепян от ЕС и натъкващ се на сериозни проблеми.