Военноморските сили на Израел са предотвратили терористичен акт в района на сектора Газа, близо до град Нусейрат.

Четирима палестинци във водолазни костюми са били убити от израелски военноморски патрул.

Говорител на израелската армия уточни, че патрулът е забелязал лодка с четирима мъже във водолазни костюми, които планирали терористично нападение.

Силите за сигурност на „Хамас" потвърдиха, че са открили телата на четиримата убити палестинци.
Издирва се тялото на пети, за когото се смята, че също е загинал.

Междувременно от организацията на Червения полумесец в Иран обявиха, че имат готовност да изпратят два кораба с хуманитарна помощ за ивицата Газа.
Държавната информационна агенция IRNA се обърна с призив към доброволци, които да съпровождат корабите.

Припомняме, външният министър на Франция Бернар Кушнер отбеляза, че Европейският съюз може да поеме отговорността аз проверката на товарите, които се допускат в ивицата Газа през блокадата, наложена от Израел преди три години.

Вчера от елитните ирански части Стражи на Ислямската революция заявиха, че са готови да ескортират хуманитарни флотилии до Ивицата Газа, ако върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди това.

В момента израелските власти се намират под масираната критика да международната общност, тъй като дори и досегашни съюзници на Израел разкритикуваха операцията, при която загинаха най-малко 10 души.

Освен това днес организацията IHH, която подпомага изпращането на доставки с хуманитарна помощ в Газа, публикува нови фотографии от времето на първата операция на израелските военноморски сили.

На снимките се виждат ранени израелски войници, с окървавени лица, които са обкръжение от активисти от борда на кораба. Според турската организация доброволците са се опитвали да окажат първа помощ на войниците, независимо, че операцията продължава и в момента.

Според публикуваните в Турция резултати от аутопсията на загиналите - смъртта им е бил предизвикана от огнестрелно оръжие, а в глава на едната жертва са открити четири патрона.

Вече са депортирани от Израел активистите, които бяха задържани с втория кораб „Райчъл Кори", а самият кораб се намира в пристанището на Ашдод. При ареста на кораба, израелските военнослужещи не са срещнали никаква съпротива.