"Документите, които се появиха в интернет за шефа на ГДБОП Станимир Флоров, са автентични и върху тях има мои резолюции." Това обяви бившият вътрешен министър Богомил Бонев пред "Труд".

Припомняме, през тази седмица до редакционните мейли на медиите пристигнаха среднощни писма с безпрецедентно огромно количество секретни материали, които бяха разпространени до медиите от „дългогодишен служител на службите, охраняващи националната сигурност на България и борещи се с организираната престъпност."

Те станаха повод Софийска градска прокуратура да започне проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства, с оглед съдържащите се в материалите данни за евентуално извършено престъпление по чл. 357 Наказателния кодекс, а именно за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.

Информацията, по думите на Бонев, е била достатъчна за дисциплинарно уволнение на Флоров. Той, обаче, не е уволнен, за да се обхване целият кръг от лица и за да се стигне до разкриване на по-сериозна група." Бонев допълни, че дал резолюция за СРС спрямо Флоров, без да каже на тогавашния шеф на НСБОП Кирил Радев. "Не съм уведомил Радев не заради недоверие към него, а защото така се работи в МВР, ако искаме разработката да има успешен край", спомни си Бонев.

Той призна, че заедно с тогавашния премиер Иван Костов са награждавали по-рано Флоров за разбиване на контрабандни канали за спирт. "След това започнаха да постъпват информации за контакти с хора от криминалния контингент и разпоредих разработката", каза бившият МВР шеф.

Шефът на НСБОП по онова време ген. Кирил Радев заяви, че няма спомен за тази разработка. Бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов също каза пред "Труд", че не се сеща за нея. "Изглежда автентично - имена, атрибути съвпадат с хората и времето.  Но Флоров е бил господин Никой по това време, за да имам спомени", заяви Атанасов, чиито резолюции също са на документите. Бившият шеф на НСС добави, че няма представа кой ги е изнесъл и с каква цел.

"Ако те са истински - това показва с какво се е занимавал Флоров още докато е заемал изпълнителска длъжност. Но има няколко по-тежки основания да се иска отстраняването му." Един от най-тежките случаи е трагедията в Перник, при която бе отвлечена и убита Мирослава. Там бяха установени безспорно много тежки нарушения, които сочеха и лична негова отговорност за смъртта на заподозрения за престъплението Стойчо Стоев-Чочо", каза Атанасов.

За втората разработка "Високия", която е от 2002 г., тогавашният вътрешен министър проф. Георги Петканов заяви, че е забравил. "Това обаче не значи, че не е имало. Тогава имаше много СРС-та и не си спомням", каза той.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров пък обяви, че е възмутен от тенденциозното изнасяне на секретни материали. Това било целенасочен удар срещу МВР в дните преди изборите.