Израелският външен министър Авигдор Либерман предложи на арабските граждани на Израел да бъдат стимулирани финансово да напускат страната и да се преместят в бъдеща палестинска държава.

Либерман, чиято ултранационалистка партия е основна част от коалицията на премиера Бенямин Нетаняху, преди е говорил за прекрояване на граници, но не и за използването на подкупи за насърчаване на арабите да се отделят в палестинска държава, отбелязва "Ройтерс".

Либерман, един от най-ярките гласове в полза на разделянето на евреите и арабите, заяви, че палестинците, живеещи в Яфа и Акре, два смесени града, намиращи се на брега на Средиземно море далеч от Западния бряг, трябва да бъдат насърчени да се преместят, ако желаят.

„Тези израелци от арабски произход, които решат, че тяхната идентичност е палестинска, ще имат възможност да се лишат от тяхното израелско гражданство, да се преместят и да станат граждани на бъдещата палестинска държава", пише Либерман в предизборен документ, озаглавен „Плувайки срещу течението", публикуван в неговия фейсбук профил и на сайта на партията му.

Израел трябва дори да ги подтикне да го направят със система от икономически стимули", подчертал Либерман.

Последният кръг от преговори между Израел и палестинците, които се стремят към създаването на държава на територията на Западния бряг и Ивицата Газа, със столица Източен Йерусалим, се провалиха през април.

В миналото Либерман беше призовал израелските араби, които съставляват около 20% от 8-милионното население на Израел, да положат клетва за вярност към еврейската държава, ако искат да останат в Израел, мярка, която Нетаняху тогава отхвърли.

Ала Нетаняху сега подкрепя спорен законопроект, който ще определи Израел като еврейска национална държава и ще съхранява някои права само за евреите. Критиците твърдят, че това ще дискриминира арабските израелци и ще постави религията и етноса над демокрацията.