БСП се заканиха да сезират Конституционния съд заради антиконституционни и лустрационни текстове в Закона за дипломатическата служба.

Топ конституционалистът на червените Любен Корнезов намерил девет основния за сезиране на Конституционния съд за закона. Социалистите обаче ги пазят за изненада.

Червените заподозряха икономически интереси, които водят външния министър Николай Младенов към прокарване на спорните според социалистите текстове.

Според Сергей Станишев със закона се изземват правомощия на премиера и на Министерски съвет, които се дават в ръцете на външния министър. Придобивайки по-голям властови ресурс, външният министър ще бъде свободен по свое мнение и безконтролно да осъществи приватизация и разпродажба на имотите на българската държава зад граница. Тези имоти се оценяват на милиарди левове.

„Искам да кажа на министър Младенов, че ще следим всяка негова крачка в тази посока", закани се Сергей Станишев.

„Ники Младенов иска да бъде едноличен началник на българската дипломация", смята още той. Според соцлидера законът, освен че е едноличен, но и разбива фундаментите на българската дипломация.

Текстовете, лансирани от първия ни дипломат, според Сергей Станишев ще сложат кръст на българската професионална дипломация.

Ръководството на левицата се срещна с представители на Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения. И двете структури са против Закона за дипломатическата служба, предлаган от Николай Младенов.

Посланик Димитър Костов от Българското дипломатическо дружество бе категоричен: „Това е антидемократичен, антиконституционен закон, нарушаващ човешките права". Костов припомни позиция на външния министър, че предлаганият от него закон цели да подмлади българската дипломация.

В същото време по думите му обаче първият ни дипломат назначил за наш консул в Шанхай Ирена Белева, която към датата на назначаването й била собственик заедно със съпруга си на търговски фирми в Китай, както и на офшорки.

Димитър Костов съзря в текстовете на закона и дългата ръка на Симеон Дянков. Според него разпродавайки държавното имущество зад граница, финансовият министър може да получи свеж ресурс, с който да запълни бюджета.

По повод отбелязаната 95-годишнина на Военноисторическия музей Чавдар Минчев от Националната асоциация за международни отношения предположи, че съвсем скоро страната ни ще създаде музей на дипломатическата служба. Той се закани неговата организация съвместно с партньорите си от Мадрид и Брюксел да създаде структура за мониторинг за българските имоти зад граница.

Социалистите също така искат ясна позиция по закона от омбудсмана. Ако пък законът бъде приет в настоящия му вид, левицата очаква ветото на президента.