Цигани от във врачанското село Галиче селото днес не пуснаха децата си на училище. Те твърдят, че 17-годишният син на кмета Ценко Чоков - Мартин тормози децата им, съобщи БНР.

От днес училище „ Христо Ботев" в Галиче е охранявано от полиция.

Регионалният образователен инспекторат ще започне проверка в училището в понеделник. Ще бъде направена и анонимна анкета за случаи на насилие в училището, каза началникът на инспектората Галина Евденова.

Имаме доклад от директора за възникнал инцидент между сина на кмета, който е ученик в училището от десети клас, и ученик от седми клас, като инцидентът се е състоял в обидни думи, използване на нецензурни изрази, поясни Евденова.

До няколко дни 17-годишният Мартин ще бъде привлечен като обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда на момче от селото, съобщиха от окръжната прокуратура във Враца. Обвинението работи активно по всички досъдебни производства срещу кметския син.

Кметът Чоков заяви от своя страна, че атаката срещу него е предизборна, защото местните ромски барони искат да си вдигнат цената за предстоящия вот

Според Тихомир Христов, представител на неправителствена организация, която прави проучвания в село Галиче, страх и напрежение има и в българи, и в роми.

Много напрегната обстановка. Хората ги е страх, никой не говори. Независимо от какъв произход са, коментира Христов.