Последните приготовления за старта на новото Народно събрание скараха новите депутати. Представители на всички бъдещи парламентарни групи се събраха на заседание, за да обсъдят финалните детайли, съобщава Нова телевизия.

Най-възрастният народен представител - Стефан Данаилов, по традиция отново ще открие първото заседание на Народното събрание. Така Ламбо ще стане първият депутат, открил две поредни народни събрания. Очаква се и още един прецедент - парламентарен шеф да повтори мандата си. Това е Цецка Цачева, която според всички предварителни заявки ще бъде кандидатът на ГЕРБ.

Извън протокола, церемонията и първите стъпки на събранието се оказа, че депутатите са имали по-належащи въпроси за решаване.

"Натрапчивото беше, че за политическите въпроси отделихме 30 минути, а за парко-домакинските - повече от 3 часа и половина. Очевидно това са преобладаващите настроения", коментира Атанас Мерджанов от БСП.

Настроенията се разгорещили покрай споровете кой къде да седне в пленарната зала. Финалното разпределение - най-големите в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС запазват досегашните си позиции. С челни позиции се сдобива Реформаторският блок - очакван партньор на бъдещата власт.

На максимално разстояние отзад са поставени бившите съратници и днешни врагове Патриотичният фронт и „Атака", вероятно от съображения за сигурност. АБВ и „България без цензура" пък ще делят общи граници.

Гневните подмятания бяха по повод разпределението на стаите за парламентарните групи и наличието на кафеварки. Става дума за прочутата стая на ГЕРБ, в която миналия мандат кафеварката на Бойко Борисов беше злополучно заключена.

Реформаторите пък се настаняват в кабинета, който Лютви Местан използваше в миналия парламент за срещите си. С риск за парламентарния мир пък „Атака" и Патриотичният фронт ще са съседи.