Диетата е много лично решение. Какво се опитва да направи Москов: „Аз със закон ще направя хората по-здрави, ще ги накарам да израснат като личности и да вземат правилните решения". Това коментира в ефира на БиТиВи консултантът по устойчиво развитие Боян Рашев.

Той посочи, че в Дания например данъкът върху напитките със захар е бил факт до 1930 г. и не е повлиял по никакъв начин на затлъстяването на населението. Рашев отбеляза, че има тенденция в световен мащаб потребителите да избират безалкохолни с по-малко захар.

Облагането с допълнителен данък на храните с високи нива на сол, захар, трансмазнини, кофеин, таурин и други стимуланти сблъска мненията на специалисти.

Боян Рашев посочи, че според разчетите, новият данък ще доведе до загуба на 3500-4000 работни места и голям ръст на контрабандата от Румъния, където ДДС на храните беше свалено.

Председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев посочи, че мярката е въведена и в други страни. Той подчерта, че има много сериозни научни доказателства от епидемиологични и интервенционални проучвания, че съдържанието на тези субстанции е свързано с висока сърдечносъдова смъртност, висока заболеваемост от диабет и онкологични заболявания.

Гудев коментира, че водещи организации като Европейското кардиологично дружество и Европейският алианс за хронични незаразни заболявания настояват за регулация на общоевропейско равнище. По думите му в Дания и Финландия се е стигнало до 70-85% намаляване на сърдечносъдовата смъртност с мащабни проекти, в основата на които е било избягването на рисковите храни.

Проф. Гудев коментира, че ситуацията му напомня на дебата за тютюнопушенето, където отново срещу здравните аргументи се хвърляха предимно икономически. Той смята, че има много грешен сигнал към младото поколение. „Ако цената за бизнеса е да имаме повече инфаркти, това за мен е твърде краткосрочна печалба", отбеляза медикът.

От своя страна специалистът по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос отбеляза, че сухият режим в САЩ не е спрял консумацията на алкохол. 80 % от потребителите не променяли поведението си спрямо ценовия диапазон на продуктите.

Специалистът смята, че в случая много по-важен е информираният избор. По думите на Пападимитракос, в провинцията „да пиеш безалкохолна напитка все още представлява престиж".

Ипократис Пападимитракос е на мнение, че след като бъде въведен новият данък, вредните храни ще станат с по-големи грамажи.

Той призова ДДС на първичните продукти - зеленчуци, плодове, млечни продукти да се намали наполовина. Така хората щели да се стимулират да купуват по-евтина храна и да не купуват по-скъпата.