Меглена Кунева:
Безочие е да се иска втори мандат след незаконното подслушване. Днес прокуратурата потвърди всичките ни най-големи страхове. Вече стана ясно, че живеем в обществото на страх и диктат.
Най-лошите практики, въведени и използвани от тоталитарните режими, са използвани и днес - шест години след присъединяването на България към Европейския съюз.
Прокуратурата не бива да спира своето разследване до изпълнителите на незаконното подслушване. Напротив, трябва да се стигне до поръчителите, тъй като отговорността е единствено и само на бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Атака:
Основната отговорност за нерегламентираните и незаконни подслушвания в периода 2009 - 2011-та година носи бившият министър на вътрешните работи Цетан Цветанов. Настояваме за неговото незабавно оттегляне от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ, да не взима участие в предизборната кампанията и незабавно да започне разследване срещу него.

Борислав Цеков, Модерна България:
Нарушенията, които днес прокуратурата изнесе, са практика в МВР и са повече от скандални. Това показва чудовищна система за погазване на гражданските права в една държава-членка на ЕС.
Това е не просто български, а и общоевропейски скандал, защото хвърля сянка върху основните ценности на ЕС и европейското политически пространство.

БСП:
Има достатъчно данни Цветанов да излезе от политиката, да излезе от листите на ГЕРБ. ГЕРБ са прекършили гръбнака на българската държавност.

ДПС:
Най-вероятно Бойко Борисов е в тежка зависимост от заместника си Цветан Цветанов. Може би г-н Цветанов го държи с нещо. Може да е прилагал подслушването срещу „първите фигури в държавата.

НДСВ:
Лъсна това, което всички подозираха. МВР работи по политически поръчки на ГЕРБ. Освен мащабното и всеобхватно подслушване и следене в рамките на буквата, но не и в духа на Закона за СРС, вероятно не по-малко по обем незаконно подслушване е било организирано под крилото на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и със знанието на бившия премиер Борисов.
Прокуратурата следва да даде отговор и на следния изключително сериозен въпрос: Доколко отговорен е бившият премиер Бойко Борисов за масовото незаконно използване на СРС.

Настояваме за оставката и на служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова заради нейната безотговорност и пълната й зависимост от подалото оставка правителство. Също така и на главния секретар на МВР Калин Георгиев за допускането на престъпни практики в МВР, липсата на професионализъм и неосъществяването на контрол.