Силни гърмежи събудиха Севлиево около 9 часа. Взривили са се погребите край село Ловнидол, на около 8 км от града. От Министерство на отбрана уточниха, че става дума за бивши военни складове и в момента са собственост на частна фирма.

Няма непосредствена опасност за хората и тяхното имущество в района. Предупредени са всички околни кметове инцидента, съобщава пресцентърът на МВР.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов на мястото пристигнаха главният секретар на МВР Калин Георгиев и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, както и министър Аню Ангелов. На мястото са още областният управител, ръководствата на пожарна и полиция, кметът на Севлиево.

Фирмата-собственик на складовете - „Емко", ще вкара вътре робот, с който да се огледат помещенията.

Уточнява се броят на охранителите. Според първоначалната информация от шестте склада, само един е бил пълен с боеприпаси. Те са на софийската частна фирма "Емко", която се занимава с ремонт на боеприпаси. Тя е купила помещенията през 2008 година. Помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси.

Установено е, че фирмата е внесла боеприпасите от Чехия по външнотърговски договор. „Емко", лицензирана по съответния ред, след проверка ги реализира извън страната.

Около 3 000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал, заяви Калин Георгиев и допълни: „За момента не разполагаме с информация и се надяваме да не се случи взривяване на останалите складове."

В един склад има 125-милиметрови снаряди, в друг - патрони, има и празни помещения. По думите му складовете са направени по всички изисквания, съобщава Фокус.

В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма опасност от обгазяване на района.

Раойонът е отцепен, конната база, която се намира в близост е евакуирана. Предупредени са ловните дружинки.
Пътуващите в посока Ловнидол и Търхово да ползват обходен маршрут от главния път и разклона за с. Буря.

Министърът на отбраната съобщи, че утре се очаква фирмата-собственик на складовете да вкара вътре робот и безпилотни летателни средства, с които да се огледат помещенията.

Според първоначалните данни най-вероятната причина за експлозиите е пожар. Точната причина ще стане ясна, когато експертни екипи на ДОТИ влязат в складовете - 24 часа след последния взрив.

Обстановката се успокоява след взривовете. Детонациите продължават с по-малка интензивност. Няма никаква опасност за населението. Положението е овладяно,каза кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, цитиран от БНР.

Няма пожари, взривове вече се чуват по-рядко. Указанията на органите на МВР са, че трябва да минат 24 часа след последния взрив, за да може да се влезе в района, каза той.

По думите на кмета, в складовете има конвенционални заряди. При първите взривове е имало повече притеснение и обаждания от хората. Не са известни причините за взривовете.

Направените замервания на въздуха показват, че всички стойности са в рамките на допустимото.

Около 2-3 дни в 2-километровата зона за сигурност около складовете няма да се допуска преминаването на гражданите и на моторни превозни средства. Към този момент не се налага евакуация на хората от близките населени места.

От кризисния щаб съобщиха, че фирмата ще поеме всички разходи по отстраняване на последствията от взривовете.