В Русия днес е ден на национален траур в памет на жертвите от потъването на кораба „Булгария", предаде РИА Новости.

Президентът Дмитри Медведев каза, че корабът бил в много лошо състояние и предупреди, че твърде много такива "ръждясали черупки" се използват в Русия.

Старите ръждясали черупки, които плават у нас, са извънредно много", заяви Медведев на среща с министрите в президентската резиденция "Горки" край Москва.

Няколко десетки водолази проверяват останките от произведения през 1955 г. кораб "Булгария", който потъна за минути вчера на 3 километра от брега.

Туристическият кораб "Булгария", който потъна вчера в река Волга, е бил претоварен, на борда му е имало 208 души, съобщи руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу. Според публикации в медиите допустимият брой пътници за този кораб е бил не повече от 120.

Спасени са 79 души, извадени са 58 тела, останалите близо над 100 тела се смятат за изчезнали.

Разследването е установило, че на плавателния съд е имало нерегистрирани пътници, и властите изясняват как те са попаднали на борда.

След трагедията с кораба „Булгария" ще бъдат въведени по-строги мерки в корабоплаването, каза пред журналисти министърът на транспорта Игор Левитин, предаде ИТАР-ТАСС.

„Положението с флота при нас е такова, че средната възраст на плавателните съдове е 30-40 години. Всички те са били строени в страните от бившия соцлагер и в Австрия. От този тип като потъналия кораб имаме 18 плавателни съда. Три от тях се използват по вътрешни водни пътища. И сега взехме решение да спрем временно използването им, докато се изяснят обстоятелствата с този кораб", каза министърът.

Ще бъдат проверени и предприятията, в които ремонтиран корабът, както и лицензионните документи за извършване на туристически услуги и за превоз на пътници", добави той.

Корабът „Булгария", който потъналата вчера при силна буря в Куйбишевския язовир, разположен на река Волга, е построена през 1955 г. в тогавашна Чехословакия. При вместимост 140 души на кораба е имало 208. Някои пътниците не са били регистрирани.