Адвокати от цялата страна ще се събират на обучителен семинар, посветен на възможностите да защитят клиентите си при така наречената лекарска грешка.

На пресконференция в БТА юристите от Висшия адвокатски съвет и  Софийския адвокатски съвет припомниха, че лекарската грешка е понятие, което не присъства в Наказателния кодекс и това създава проблеми от юридически аспект.

Именно заради това на 27-ми и 28-ми юни 116 адвокати от всички 27 колегии в страната ще се съберат на семинар с 13 български и 5 чуждестранни лектори. Въпросът за медицинската грешка все още не е намерил правна уредба и това ще е една от основните цели на юристите, обявиха от Висшия адвокатски съвет.

По думите на правистите всеки в лично качество се е сблъсквал с този проблем, който далеч не е ограничен само в България, а е налице във всяка една държава. Проблемът обаче основно се корени в това, че, за да бъде регламентирано едно човешко действие или бездействие като престъпление, то трябва да се докаже, че е с висока честота на повторяемост и представлява висока обществена опасност.

Много от случаите у нас изобщо не достигат до съдебна зала, смятат адвокатите. Идеята е след провеждането на правния семинар, където освен юристи, ще има  и медици за лектори, обучените вече адвокати да пренесат придобитите знания и на своите колеги, като така се подобрят възможностите за защита на потърпевшите пациенти.