Екипът на Министерството на културата няма да отиде днес в 14.30 часа на заседанието на Комисията по културата и медиите в Народното събрание за разглеждането на бюджета. Решението е взето в знак на солидарност с тревогите, притесненията и острото недоволство на творческите гилдии от избора на председател на тази комисия, съобщават от ведомството.

Припомняме, вчера стотици излязоха на протест в центъра на София срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии. Сред тях преобладаваха дейците на културата, известни режисьори и актьори.

От министерството посочват, че Вежди Рашидов неколкократно е заявявал, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган - българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци.

Във връзка с това решение екипът на Министерството на културата е провел разговори с народните представители от ГЕРБ в Комисията по културата и медиите, като е представил своята позиция по проектобюджета и ги помоли да защитят бюджета на Министерството на културата за 2015 г.  в съответствие с процедурата по обсъждането на бюджета в парламентарните комисии.