Македонският парламент подготвя декларация в подкрепа на македонското малцинство в България. Това съобщава в днешния си брой скопският Утрински весник.

Изданието коментира, че се очаква декларацията, която е по инициатива на депутата от ДОМ Лиляна Поповска, да получи широка подкрепа.

Депутати от ВМРО-ДПМНЕ, сред които Влатко Гьорчев, Петър Попарсов, Гоце Марковски, Веле Георгиевски, са изпратили писма до Парламентарната асамблея на ОССЕ, Съвета на Европа и до други европейски институции, в които заявяват подкрепата си за регистрация на ОМО "Илинден" - ПИРИН в България.

Утрински весник отбелязва, че реакцията на парламента идва със закъснение и е резултат от острите критики на македонските медии за отношението на България по въпроса и „насилието, което оказва българската полиция върху членовете на ОМО  „Илинден" - ПИРИН".

Не търсим междуетническо напрежение, а само решение на проблем, който е важен.
ОМО „Илинден" - ПИРИН

С тази декларация се опитваме да покажем, че като държава отстояваме висшите принципи за зачитане на човешките права и правата на малцинствата навсякъде на Балканите, заявява вносителката.

Лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов от парламентарната трибуна заяви, че България се държи изключително недемократично.

Европейският съюз и Европейската комисия трябва да засилят механизмите си на влияние, за да принудят България като бъдеща страна-членка да почита европейските и демократични принципи.

Социалдемократът Есад Рахик от своя страна заяви, че постъпката на българските власти, които отказват да регистрират партията на македонското малцинство, е „срам за държавата".

Смятам, че духът на Тодор Живков още живее в България. Призовавам всички интелектуалци, демократи да се обявят против фашисткото отношение на българската полиция спрямо македонците, допълва депутатът.