Юристите на Държавната агенция за бежанците подготвят сигнал до прокуратурата и Комисията за защита от дискриминация (КЗД) срещу кмета на община Ковачевци - Васил Станимиров и представители на Общинския съвет заради напрежението срещу бежанците от Афганистан и Сомалия. Това съобщава БНТ, позовавайки се на информация от агенцията.

Припомняме, на първия учебен ден жителите на селото се вдигнаха на бунт и изразиха несъгласието си бежанци да се обучават заедно с децата им. На извънредна сесия заради недоволството на местното население общинските съветници в Ковачевци приеха декларация, в която настояват Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от настанените там имигранти до 30 октомври. Школото е село Калище е единственото в общината.

Именно случката в първия учебен ден е станала повод за сигнала до двете институции. С действията си кметът и част от общинарите са причинили конфликт на ксенофобска и расова основа и така са погазили българското и международното законодателство за хората с хуманитарен статут, е заключението на експертите.

От своя страна кметът на общината Васил Станимиров обяви, че в ситуацията няма расизъм, а желание за спазване закона. Според разпоредбите му бежанците трябвало да представят документ, че децата им са преминали успешно тримесечни курсове по български език. Заради напрежението тази сутрин бежанците са били изведени от село Калище и се очаква всеки момент да бъдат настанени в общежитието в кв. „Овча Купел".